October 26, 2021, 3:23 am

Добро е да се знае: Колку долго по отворањето може да се чува шише со вино

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Љубителите на добрата капка вино веројатно барем еднаш во животот се нашле во ситуација да фpлат веќе еднаш отворено шише вино, кое повеќе дена стоело во фрижидерот, плашејќи се дека можеби повеќе не е бeзбедно за пиење. Затоа е добро да се знае колку долго смеат да стојат пијалоците по отворањето, а притоа да не го изгyбат својот вкус и квалитет.

Шампањот може многу брзо да го изгуби својот сјај, како пенливо вино и да го промени својот вкус откако ќе биде отворен, но сепак тој може да се пие и до три дена подоцна, но само ако шишето е со тапа. Кога станува збор за белите и розе вина, отворените шишињата, кога се чуваат во фрижидер, можат да се пијат и до една недела, ако се затворени со тапа.

Според Маделин Пукет, одредени италијански и француски бели или розе вина имаат дури и подобар вкус откако неколку дена ќе стојат отворени, па нив секако можете да ги пиете и подоцна.

„Повеќето бели и розе вина можат да се пијат и до една недела откако ќе ги отворите ако ги чувате во фрижидер. Но, ќе забележите како вкусот суптилно се менува откако виното ќе почне да оксидира. Некои вина дури и ќе ви имаат подобар вкус отколку првиот ден, вклучувајќи ги и оние вина кои доаѓаат од постудена клима“, изјавила таа.

Едно правило треба сите да го имаат на ум а тоа е дека колку е послатко виното, толку подолго ќе трае, но мора да се погрижите да го чувате добро затворено, на ладно и темно место. Исто така имајте на ум дека оние вина кои се во кутија или картон, можат да траат и до 28 дена во фрижидер.

Вината со помала киселост имаат тенденција да траат пократко од посветлите вина, па токму затоа тие можат да се пијат од 3 до 5 дена откако ќе се отворат и чуваат во фрижидер. Повторно, тие мора да бидат затворени со тапа или нивното времетраење ќе се намали за половина.

Црвените вина можат да издржат од 3 до 5 дена на ладно и темно место. Вие можете да ги сместите и во фрижидер со цел тие да траат подолго. Но, не сите црвени вина ја имаат истата моќ на траење. Оние кои имаат многу мало количество танин, ќе се расипат побрзо од оние со повеќе. Од друга страна пак, оние вина кои содржат бренди во нив ќе траат многу подолго од сите останати.

Latest News

Без коментар: Со слика од Груевски во раката, Кондовски тврди дека води позитивна кампања

„Битолчани тврдат дека ова е најцрната кампања која се води. Црната кампања е со памфлети, со мешање на моето...

More Articles Like This