ДОЗНАЈТЕ: Зошто мора да сте сериозни на фотографијата за пасош!

  • March 21, 2019

Можеби сте поубави додека се смеете, но тоа не е добра идеја кога се фотографирате за пасош.

Сите нови пасоши во себе содржат чип со биометриски информации за вас кои се изведени од фотографијата. Тоа е главната причина поради која на фотографијата за овој документ не треба да се смеете, ниту да носите очила, ниту да бидете претерано нашминкани.

Имено, таа фотографија при контрола на пасошот скенира клучни карактеристики на вашето лице, а сѐ што ги наpyшyва или сокрива тие работи ја намалува ефикасноста на користениот алгоритам, нешто како фотографија надвор од фокусот.

Кога ќе дојдете на аеродром ви минувате низ е-врата и тогаш погледнувате во камера која ви го скенира лицето.

Во тој момент обезбедувањето одлучува дали математичката мапа генерирана на аеродромот се согласува со онаа во вашиот биометриски пасош.

Претходно «
Следно »