ДОЛАРОТ Е НЕСИГУРЕН: Путин соопшти дека монополот на доларот е несигурен и опасен за светот

  • May 8, 2018
  • Коментари

Рускиот претседател Владимир Путин смета дека монополот на доларот е несигурен и опасен за светот.

Путин се согласи со изјавите во Државната Дума за потребата од “напуштање на доларот”: “Неопходно е да се зголеми економскиот суверенитет на Русија”.

“Се разбира, ние размислуваме што да правиме за да се ослободиме од тој товар. Покрај тоа, нашите партнери ни помагаат да се бориме против сите овие нелегални ограничувања, кршење на принципите на светската трговија, бидејќи целиот свет гледа дека монополот на доларот е несигурен и опасен е за другите. Не го имаме ние само овој проблем “, вели Путин.

Тој додаде дека Русија ќе продолжи да ја диверзифицира структурата на своите девизни резерви.

“Русија треба да се бори за место на меѓународниот пазар, иако никој не очекува да се бориме на ова поле”, објасни Путин.

“Нас не не очекуваат на меѓународниот пазар, тоа е точно. Но, тоа не значи дека треба да се откажеме. Напротив, ние треба да се бориме за него.

Со промовирање на нашата стока на меѓународниот пазар, стоката ја правиме глобално конкурентна, што значи дека го подигаме нивото на нашето сопствено производство во рамките на државата. “, изјави претседателот на Руската Федерација пленарна седница на Државната Дума.

Тој додаде дека Русија не смее да биде изолирана.

Рускиот претседател се спротивстави на ограничувањето на финансиската помош на други земји.

Руските производи, ако трговскиот конфликт меѓу САД и Кина продолжи, може да ги заменат американските производи на кинескиот пазар.

“Нашите земјоделски производи стануваат поконкурентни – сѐ уште се бориме, на пример, за кинескиот пазар на свинско месо. Засега не сме постигнале соодветен резултат, но се надевам дека нашите кинески пријатели ќе реагираат. Потребни се соодветни чекори. Ако кинезите започнат трговска војна со Америка и Кинезите почнат да го забрануваат американското свинско месо, ние ќе бидеме таму “, рече Путин.

Претходно «
Следно »