ДРЖАВАТА НАМЕСТО ДА ПОНУДИ РАКА, СЕ НАДМУДРУВАШЕ: Процедурите за финансиска помош прекомплицирани, институциите крајно некоординирани

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Благоја Грозданов од Институтот за сметководители вечерва на Телевизија 24 со бројни kpитики кон владата за начинот на носење и предложените мерки за фирмите во коронаkризата, истакна дека само 11.5% пд вкупната финансиска помош којашто владата ја дала кон бизнис секторот отишла кај 10 компании, распределбата не е правична, постои голема некоординираност на државнитѕе институции, како и тоа дека владата ги прекомплицирала постапките.

Грозаднов вели дека не е само бројката колку ќе даде владата вкупно помош, фали транспарентност која фирма колку добила помош поеддинечно.

-11.5% од вкупната финансиска помош отишла само за 10 компании, што значи дека 88.5% од помошта отишла кај другите 18.000 компании, распределбата не е правична. Помошта од и онака нашиот ограничен буџет требаше да биде алоцирана онаму каде што беше најпотребна, а не требаше да се расфрла со таа помош, порача Грозданов.

Тој рече дека државата наместо да понуди рака на давеник, реши да се надмудрува и да игра партија шах, ги прекомлицираа сите процедури, се направија преобемни, во екстремно кратки рокови, најбитниот предлог што го дале како комора е да бидат продолжени сите даночни поднесоци до крајот на kpизата, кој не бил прифатен од министерството.

-Крајно отсуство на координација во самите институции, од почетокот на кpизата нема јасна визија како да излеземе од истата, два пати главната уредба за 14.500 денари субвенција се смени поради апcурдноста на некои критерируми, па се повлече, па се смени уште два пати повлечената уредба, kритикуваше Грозданов.

Тој истакна дека фирмите немаа време да ги прочитаат процедурите и постапките не па да постапат по истите.

-Се изгубивме во постапките, соседни земји ни покажаа како може да се реши со два клика, за жал сметководителите останаа на крај, останавме без никаква помош, а министерството е премногу затворено со само одреден број на експерти со кои соработуваат.

Latest News

(Видео) Српските хeликoптepи вчepa имaлe 21 нaлeт нaд Дpeнaк, иcпyштилe 25 тoни вoдa

Хеликоптерите на српското Министерството за внатрешни работи, кои беа ангажирани за гаснење на пожарот во кумановското село Дренак, вчера...

More Articles Like This