Државната матура во Србија се одложува за уште две години

Вечерва Собранието на Србија ги усвои измените и дополнувањата на Законот за средно образование со кои се одложува воведувањето на таканаречениот испит за државна матура за уште две години.

Министерот за образование, наука и технолошки развој, Бранко Ручиќ, во дискусијата рече дека воведувањето на тие испити се планира да се одложи за две години.

Ова би значело дека првиот ваков завршен испит ќе биде на крајот на учебната 2022/23 година. за тригодишни училишта, и целосно спроведување на државната матура со полагање за општа стручна и уметничка матура 2023/24. години.

Ружиќ објасни дека државната матура е термин што се користи за обединување на целиот процес со едно име и се состои од завршен испит по три години школување и општа стручна и уметничка матура со која се завршува четиригодишно средно образование, пренесува Танјуг.