October 28, 2021, 5:51 am

Дoбpи вecти: Haмaлeн бpoј нa пoзитивни cлyчaи, згoлeмyвaњe нa oздpaвeни пaциeнти од 06.09 до 12.09

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Институтот за јавно здравје информираше за состојбата со ковид-19 во земјата во периодот од 06.09 до 12.09.

Тестирани се вкупно 34.175 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со намалување од 11,4% во однос на минатата недела. Регистрирани сe 3.471 нов позитивен случај од 34 градови во државата, за 24,9% помалку од минатата недела. Процентот на позитивност се движи од 9,0% до 10,8%, просечно 10,0%. Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=1.653; 47,6%), a највисока инциденца е регистрирана во Кратово – 317,4/100.000.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години (n=1.019, 29,4%). Најмал број е регистриран кај возрасната група од 0-9 години (n=95; 2,7%). Во однос на претходната недела, се забележува намалување на заболените лица кај скоро сите возрасни групи, со најголемо намалување кај возрасната група од 20-29 години (за 40,1% помалку во однос на претходната недела), а кај возрасната група од 0-9 години се забележува зголемување од 11,8% во однос на минатата недела.

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 1.646 (47,4%) лица од машки и 1.825 (52,6%) од женски пол.

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 3.946 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, зголемување од 4,6% во споредба со минатата недела.

Во текот на мината недела вкупно е пријавенa 31 реинфекциja, намалување од 13,9% во однос на минатата недела.

Пријавени се 142 смртни случаи во 22 градови во текот на изминатата недела, најголем дел од нив се од Скопје (47), Струмица (13), Куманово (12) и Гостивар (11). Најголем број (n=106; 74,6%) од починатите припаѓаат на возрасната група над 60 години.

Latest News

Се pacпаѓа ли парламентарното мнозинство? Пратеникот од СДСМ, Талески пред неколку дена ја понудил својата оcтавка?

Неофицијално првиот човек на СДСМ Прилеп и единствен пратеник во Собранието од градот под Марковите Кули, пред неколку дена...

More Articles Like This