ЕВЕ КАКО ОРБАН СЕ БОРИ СО БЕЛАТА ЧУМА: За семејствата со најмалку две деца, субвенции за куќа, автомобил и уште нешто

  • February 10, 2019

Унгарскиот премиер Виктор Орбан најави денеска нови субвенции за сите жени кои се мажат пред 40. година, како и нови погодности за нововенчаните двојки и семејства.

„Се помалку и помалку деца се раѓаат во Европа. Што се однесува до Западот, нивниот одговор е имиграција. За секое дете што недостасува, би требало да дојде ново и дури тогаш бројките бил биле на место. Но нам не ни се потребни бројки. Нам ни се потребни унгарски деца“, рече денеска Орбан во обраќањето до нацијата.

Тој најави нова програма со седум точки кои ќе донесат ново погодности за нововенчаните двојки и семејства. Новите мерки ќе им овозможат на семејствата што имаат најмалку две деца да добијата субвенции за купување куќа, како и за купување автомбоил.

Жените кои имаат најмалку четири деца ќе имаат можност да не плаќаат личен данок на доход. Жените помлади од 40 години кои се мажат првпат, ќе имаат можност да добијат субвенции од 10 милиони форинти (36.000 долари), рече Орбан.

Третина од тој долг се отпишува кога жената ќе роди второ дете, а по третото, долгот целосно се отпишува.

„Тоа е одговор за Унгарците. Не е имиграцијата“, рече Орбан.

Претходно «
Следно »