December 8, 2021, 10:35 pm

Европската унија одобри финансиска помош од 14 милијарди евра за Западен Балкан и Турција

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Европскиот парламент и Советот на ЕУ постигнаа политички договор за нов Инструмент за претпристапна помош (ИПА 3), со вкупен буџет од 14,162 милијарди евра за Западен Балкан и Турција, за периодот 2021-2027 година.

Тоа е инструмент што ги поддржува земјите-кандидати и потенцијални кандидати на нивниот пат кон реформа и исполнување на критериумите за пристап во Унијата.

„Овој долгоочекуван договор за нашата амбициозна финансиска помош е позитивен, добредојден и силен сигнал за Западен Балкан и Турција. Договорениот пакет претставува солидна инвестиција во иднината на регионот и ги поддржува клучните политички, институционални, социјални и економски реформи во согласност со стандардите на ЕУ. постепено усогласување со нејзините правила и политики“, рече денес комесарот за проширување Оливер Вархеји.

Во Брисел наведуваат дека ИПА 3 ќе обезбеди поддршка за Албанија, Босна и Херцеговина во наредниот седумгодишен период, Македонија, Косово, Црна Гора, Србија и Турција ретроактивно од 1 јануари 2021 година.

Нагласено е дека програмата за финансирање ќе се заснова на „тематски приоритети“, а не како досега, на националните рамки на предметните земји.

„Ова ќе овозможи наградување на перформансите и напредокот кон клучните приоритети и зголемена флексибилност при одговарање на новите потреби на партнерите на нивниот пат кон пристапување“, се вели во соопштението на Европската комисија.
Комисијата вели дека ИПА 3 ќе се фокусира на „стратешко и динамично“ распоредување помош, приоритет на владеењето на правото и почитување на основните вредности, зајакнување на демократските институции и реформата на јавната администрација, промовирање на реформите за економско управување и конкурентност.

Рамката ИПА 3 исто така ќе го финансира Европскиот пакет за економски и инвестиции за обновување на Западен Балкан и ќе обезбеди кохерентност и комплементарност помеѓу ИПА 3 и новиот Инструмент за соседство, развој и меѓународна соработка, вреден скоро 80 ​​милијарди евра.

Политичкиот договор постигнат денес помеѓу Европскиот парламент и Советот на ЕУ, врз основа на предлог на Европската комисија, сега ќе биде преведен во законски текст, пред ЕУ да иницира формално усвојување на ИПА 3.

Усвојувањето на инструментот се очекува на есен, според Брисел, јави Танјуг.

1 коментар

Latest News

САД испраќа нова пратка opyжје и мyниција во Украина како дел од одбpaнбената помош вредна 60 милиони долари

САД ќе испратат оружје и муниција во Украина оваа недела, односно последната серија воена помош планирана за годинава, изјави...

More Articles Like This