ЕВРОПСКИ ЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДОСТИГНУВАЊА: Латвија забранува руски јазик на факултетите

  • July 4, 2018

Латвискиот претседател Рејмонд Вајонис ги одобри измените и дополнувањата на Законот за високообразовни институции кои ја забранува наставата по руски јазик на приватни универзитети, според официјалниот весник “Латвијас ветнесис”.

Парламентот на Латвија ги усвои амандманите на 21 јуни. Од друга страна, опозициската партија “Согласност”, и деканите на неколку факултети и невладини организации, побара од претседателот да не го одобрува.

При изработката на нацрт-законот беа вклучени предлозите на министерот за образование и наука Карлис Шадурски. По 1 јануари 2019 година, ќе има забрани за студентите да бидат запишани во програми со руски јазик.

Според важечкиот закон, наставата по странски јазик е дозволена кога тоа е неопходно за постигнување на целите за учење (јазични и културни програми).

Речиси една третина од учениците од приватни факултети минатата година студираа на руски јазик. Латвија има еден официјален јазик – латвиски. Рускиот јазик, кој е мајчин на 40% од населението, има статус на странски јазик.

Предавањата во високообразовните институции ќе продолжат да бидат возможни на еден од официјалните јазици на ЕУ. На државните универзитети во Летонија, предавањето на официјалните јазици на ЕУ е можно само во посебни случаи – за странски студенти и за програмите предвидени во договорите за меѓународна соработка. Во исто време, странските студенти се обврзани да го изучуваат латвискиот јазик ако нивните студии траат подолго од шест месеци.

Претходно «
Следно »