Египет отвора две најстари пирамиди за посетителите

  • July 14, 2019

Египет ќе ги отвори за посетителите двете најстари пирамиди кои се наоѓаат околу 40 километри јужно од Каиро, првпат од 1965 година.

Министерот за антиквитети Калед ел Анани изјави дека египетските археолози во кралската некропола Дахшур пронашле колекција камени, глинени и дрвени саркофази, од кои некои содржат мумии.

Тој додаде дека се пронајдени и дрвени погребни маски и инструменти за сечење камен, кои датираат од доцниот период, односно од 664. до 332, година пред новата ера.

Во областа на некрополот Дахшур се наоѓаат пирамидите кои се сметаат за најстари, како што се Свитканата пирамида на Снеферу и Црвената пирамида. 

Претходно «
Следно »