October 27, 2021, 5:06 am

Експерти предупредуваат: Употребата на антибиотици кај ковид пациенти ќе ја зголеми антимикробната резистенција

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

COVID-19 пандемијата помогна да се подигне политичката свест за здравствените проблеми, но широко распространетата злоупотреба на антибиотици во третманот на пациенти со COVID веројатно ќе резултира со зголемена антимикробна резистенција, предупредуваат здравствените експерти

Заканата АМР одамна е добро позната во експертските кругови, но тоа не е секогаш преточено во политички момент или општествено признавање на големината на проблемот, вели Кристина Прикоп, службеник за политика за здраво закрепнување во европскиот сојуз за јавно здравје (ЕПХА), во изјава за ЕУРАКТИВ.

„Пандемијата, и покрај првото пренасочување на ресурсите далеку од АМР, ја откри потребата за соработка и слабоста на европските и глобалните здравствени системи кога се соочуваат со прекугранични здравствени кризи“, рече Прикоп.

Како резултат, додаде таа, сега гледаме како АМР се појавува на политичката агенда.

Декларацијата на Амр од 2021 вели дека пандемијата ја истакна потребата да се разбере сложени врски помеѓу бактериски и вирусни инфекции, како и дека употреба на тешки на антибиотици во COVID-19 третманот на пациентот може да резултира со зголемување на Амр.

Понатаму, веројатно е дека некои можеби земале антибиотици за да се борат против вирусот, иако антибиотиците не убиваат вируси.

Лора Циголот, координатор на првата здравствена група на Европа АМР на ниво на ЕУ, за ЕУРАКТИВ изјави дека „луѓето понекогаш не сфаќаат дека антибиотиците лекуваат само кога има бактериска инфекција, а не вирус“.

Истражувањето на Евробарометар за АМР во 2018 година покажа дека мнозинството граѓани на ЕУ знаат дека антибиотиците не лекуваат настинки, дека непотребната употреба на антибиотици ги прави неефикасни, дека нивното земање има несакани ефекти и, конечно, тој третман мора да биде во согласност со препораките на лекарот.

Сепак, скоро половина од испитаниците погрешно одговориле дека антибиотиците убиваат вируси.

За Прикоп на ЕПХА, наодите од најновиот Евробарометар не покажуваат практично подобрување на претходниот на истата тема.

Latest News

(Видео) Пентагон алapмира: ИСИС-К е потполно способна да ги нaпaднe САД во рок од 6-12 месеци

ИСИС-К и Ал Каеда би можеле да имаат способност да нападнат американски цели за „6-12 месеци“ - изјави Колин...

More Articles Like This