October 27, 2021, 11:14 am

ЕНВЕР ХОЏА ИМАЛ ПЛАН ЗА „ОСВОЈУВАЊЕ“ НА МАКЕДОНИЈА: Со 6.000 војници планирал да ја нападне Македонија и да ја отцепи од СФРЈ

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Отворањето на воените депоа од комунистичкиот период на Албанија откриваа интересни детали поврзани со поранешна Југославија а со тоа и на Македонија.

Војската на Албанија со која владеел Енвер Хоџа имале сериозни намери да ја нападнат Југославија на почетокот на осумдесеттите години на минатиот век. Планот бил тоа се реализира веднаш по смртта на Јосип Броз Тито бидејќи сметале дека состојбата во земјата ќе почне да се влошува и тоа да биде искористено за инвазија.Војската на Албанија имала 43.000 војници и 100.000 резервисти.

Операцијата била неречена „ Shperthimi” (Експлозија) и со брза реакција требало да се присоеди Косово и делови од Македонија и Црна Гора каде има големо албанско население.Македонија било планирано да се нападне со шест илјади војници.

Не треба да се жалат средства за Косово бидејќи тоа кога тогаш ќе се исплати во иднина-говорел Хоџа.

Дека албанскиот лидер имал сериозни намери да ја нападне Југославија покажува неговата изјава во 1978 година за време на посетата на албанско-југословенската граница каде уверувал дека се наоѓаат на работ на војна.

Каков бил воениот капацитет на Албанија пред 1990-тите,што се крие во воените депоа и колку лица биле киднапирани се говори и во емисијата на албанскиот топ канал.

https://www.youtube.com/watch?v=yRLQRMYPOS4

Latest News

(Видео) Мириса на Слобода: Нова песна на „Бизи“ која го нajaвува пaдoт на peжимот

„Мириса на слобода“, ова е името на новата песна на македонскиот рапер Бизи со која се најавува крајот на...

More Articles Like This