Еуроактив: Бугарија нема да го ykине ветото, нема услови за Меѓувладина конференција

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

На состанокот на Советот за општи работи, закажан за 22 јуни во Луксембург, се очекува Бугарија да ја задржи сегашната позиција во однос на рамката за преговори за пристап на Македонија во ЕУ, пишува Еуроактив.

Советот за општи работи ќе биде подготовка за состанокот на Европскиот совет закажан на 24-25 јуни.

Преговарачката рамка за пристапување на Македонија во ЕУ треба да ги содржи потребните гаранции во врска со спроведувањето на Договорот за соседство во 2017 година, кои во моментов не постојат. Не се исполнети ниту условите за спроведување на Меѓувладината конференција.

Во исто време, Бугарија рече дека останува отворена за дијалог и презема чекори за градење доверба и враќање во прагматичен и конструктивен дијалог.

Latest News

Пронајдено мpтво машко тeло во реката Вардар кај тетовско Радиовце

Мртов маж е најден во водите на реката Вардар попладнево во близина на селото Радиовце, дел од Општина Брвеница....

More Articles Like This