September 18, 2021, 8:18 am

ЕУ: Медитеранот стана жариште на пожарите

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Научниците од Европската Унија (ЕУ) предупредија дека Медитеранот стана „жариште на пожарите“ во изминатите неколку дена, откако сателитските податоци покажаа дека „емисиите и интензитетот на пожарите се зголемуваат“, а погодени се Турција, Италија, Мароко, Албанија, Грција, Македонија и Либан, пренесува „Политико“.

Предупредувањето за Јужна Европа го соопшти опсерваторијата на ЕУ „Коперник“, наведувајќи дека високите температури не се единствената причина за пожарите, но и оти „топлотниот бран создава погоден терен за ширење на пожарите“.

Научниците велат дека климатските промени резултирааат со екстремни временски услови, а поконкрентни заклучоци за поврзаноста на пожарите и климатските промени се очекуваат во најавениот извештај на Обединетите нации.

Балканот е погоден екстремен топлотен бран, при што „Политико“ истакнува дека завчера избиле 13 пожари во Македонија.

Европската комисија соопшти дека координира помош заедно со земјите-членки преку нејзиниот механизам за цивилна заштита, испраќајќи авиони и опрема во погодените држави.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Latest News

Кој е најбезбедниот град во светот?

Копенхаген е најбезбедниот град во светот, според индексот објавен од Economist Intelligence Unit во Лондон, во кој се рангирани...

More Articles Like This