ЕФТО ПУПИНОСКИ РЕВОЛТИРАН НА ОХРИЃАНИ:„Охриѓани што луѓе ќе бевте… Никогаш не сте биле мои“

  • January 11, 2019

Ефто Пупиноски еден од нашите најпопуларни фолк пејачи кој низ целиот Балкан се прослави со незаборавната “Лихнида кајче веслаше”, песната која на српски јазаик ја испеа легендарниот Мики Јевремовиќ, и песна која Охрид го слави на свој начин, деновиве “без влакно на јазикот” отворено им се обрати на охриѓаните. Еве, што многу емотивно вели Ефто, а вие самите проценете (особено охриѓаните бидејки ним директно им се обраќа) дали е во право или не:

„Охриѓани мои, ја знаете ли песната Катино моме Катинке? Значи ја знаете добро.Ја знаете ли песната Прости ми душо моја? О да, ја знаете – одлично!

А, ја знаете ли песната Туѓа си бескрајно? Ја знаете и таа, извонредно.
Велите овие песни ги знае и старо и младо.
А, го знаете ли балканскиот хит Лихнида кајче веслаше, каде што се зборува за Охридското езеро?
А ,бре охриѓани. А, бре во живот не сте ме поканиле во Охрид – на плоштад, во оригинал да ви ги испеам сите овие и уште толку други мои хитови. Што ќе беше, што луѓе бевте?
На тој ваш плоштад во тој ваш Охрид други пејачи од Македонија и од надвор ви ги пејат моите песни, ама бледо, неквалитетно.
Помина скоро пола век,а вие не ја разбравте вредноста на таа „ЛИХНИДА“. Хитот кој ве спомнува и ве величи кај балканскиот граѓанин, хитот кој само по себе си има некоја мала улога во рекламирањето на вашиот туризам. И замислиете, јас не ви се лутам. Објективно вие немате капацитет тоа да го разберете. Многу ми е жал што ви направив толку убава песна. И уште нешто: Тоа „охриѓани мои“ е грешка. Никогаш не сте биле мои!“

Претходно «
Следно »