ЗАВРШИ ИСТРАГАТА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО ДУМА: ОЗХО не пронајде хемиско оружје во сириските објекти бомбардирани од САД

  • April 25, 2018

Минатата недела, мисијата за утврдување на фактите на Организацијата за забрана на хемиско оружје (ОЗХО) ја посети локацијата во Дамаско предградие Дума со цел собирање примероци во врска со наводниот хемиски напад од 7 април.

Шефот на главната оперативна дирекција на рускиот Генералштаб полковникот генерал Сергеј Рудској објави дека Организацијата за забрана на хемиско оружје (ОЗХО) потврди дека не било пронајдено хемиско оружје во истражувачкиот центар Барех во Дамаск и покрај тврдењата на официјален САД.

Официјалните лица понатаму забележале дека илјадници луѓе би можеле да умрат ако имало хемиско оружје на местата што беа нападнати од коалицијата предводена од САД.

“Веднаш по нападите, многу луѓе кои работеле на овие уништени објекти и обични минувачи без никаква заштитна опрема ги посетија локациите. Ниту еден од нив не се отруен со токсични агенси”, рече Рудској.

Тој рече дека логиката на нападите нанаводните објекти за производство на хемиско оружје во Сирија е нејасна, бидејќи ако теоретски се складирале или произведувале токсични агенси таму, десетици илјади луѓе би умреле по нападите со крстосувачки ракети.

Разузнавачките податоци покажуваат дека системите за воздушна одбрана “Оса”, “Квадрат”, “Бук”, “Стрела-10”, “Панцир” и “С-125” уништија 46 крстосувачки ракети за време на неодамнешните ракетни напади на Сирија од страна на САД, рече Рудској, додавајќи дека само 13 од 76 ракети погодиле цели во близина на истражувачкиот центар Барза во Сирија.

“Според добиените разузнавачки податоци, постигната е објективната контрола од системите за противвоздушна одбрана, работата на терен и сослушувањето на сведоците докажаа дека Панцир, Оса, Стрела-10, Бук, Квадрат и С-125 … уништиле 46 крстосувачки ракети [во Сирија],” вели Рудској.

Според Рудској, поголемиот дел од ракетите биле уништени од системите за воздушна одбрана од советската ера, развиени пред 40 години, меѓу кои и С-125, Оса и Квадрат.

Претходно «
Следно »