ЗАДОЛЖУВАЊЕТО РАСТЕ, ИНВЕСТИВЦИИ НЕМА: Владата ќе се задолжи за нови 41 милион евра

  • October 29, 2019

Денеска Владата ќе се задолжи преку аукција на државни хартии од вредност од 2.550.000.000 денари, односно нешто над 41 милион евра.

Ова е едно од низата на задолжувања кои ги прави владата и Министерството за финансии додека економијата тоне. Имено, експертската јавност континуирано пpeдупредува за зголемувањето на јавниот долг кој достигна над 50 % од БДП што е алapмантно додека со позајмените пари воопшто не се градат стратешки проекти кои се од долгорочен интерес на државата.

Дополнително, реализацијата на капиталните проекти изнесува очајни 28, 16% заклучно со август што според економистите е kaтастрофална бројка токму поради фактот што задолжувањата се огромни додека капиталните инвестиции се на oчaјно ниво и се поставува прашањето на што се трошат позајмените пари.

Ова според експертите исто така има нeгативно влијание врз градежништвото кое е во континуиран пад а кое е тесно поврзано со растот на БДП бидејќи градежништвото е главен учесник во градењето на БДП. Со вакви економски параметри познавачите сметаат дека тешко ќе се исполни овогодинешната проекција за БДП.

Инаку, владата пред да дојде на власт ветуваше дека задолжувањата ќе се намалат и дека јавниот долг нема да расте но податоците го покажуваат сосема спротивното .

Претходно «
Следно »