ЗАЕВ ЗА БИ-БИ-СИ:Северна или Јужна кому му е гајле како ќе не викаат , сеедно е…

  • July 11, 2018

Премиерот Зоран Заев во интервју за Би-Би-Си прашува „кому му е гајле како ќе биде новото име на државата“. Дали ќе се викаме Северна или Јужна Македонија, по зборовите на премиерот тоа е небитно.


Заев вели дека официјалното име на државата ќе биде Република Северна Македонија. Тој потенцира дека ќе испрати и писмо до сите држави на ОН  со кое тој ќе побара истите да нè признаат под новото име.

– Кому му е гајле потоа знаете, дали некој ќе не викаат Северна Македонија или Јужна Македонија, официјално ние ќе бидеме Северна Македонија. Се што ќе биде државно ќе биде ословувано со новото име.  И тоа е дел од договорот и ќе го исполниме, заклучува Заев.

Претходно «
Следно »