ЗАЕВ ЈА ПОТВРДИ ИЗЈАВАТА НА ГРУБИ И ЈА ДЕМАНТИРАШЕ ШЕЌЕРИНСКА: Името е веќе сменето, народот гледа театар додека се договараат „детали“

  • February 16, 2018

Зоран Заев за проблемите со Грција вели дека сите прашања се отворени и дека е постигнат напредок во усогласувањето на дел од позициите на двете земји, пишува TetovaSot.

“Ако почнеме од 7 позиции кои беа почетна точка на разговорите, знам дека сега веќе сме на 4 позиција, 3 од нив се одбиени. Можеби тие беа полесни. Но, во ред е, сигналот е добар, охрабрување е за нас, и охрабрување за грчката страна е можно. Можно е да се најде решение. Се разбира, клучните позиции се многу важни за името, за конституирањето дали да се сменат или не, јазикот и другите работи што се споменати таму”, рече Заев.

Со оваа изјава тој ги потврди изјавите на пратеникот Артан Груби и ја негираше Радмила Шеќеринска. Груби по средбата со Нимиц во Њујорк, рече дека решението сега е поблиску од било кога.

“Ставовите на двајцата премиери го поттикнуваат оптимизмот дека сега решението е поблиску од било кога. Во меѓувреме, крајното решение што треба да се постигне мора да биде достоинствено и прифатливо за двете страни”, рече Груби по состанокот со Нимиц во Њујорк.

Од друга страна, Радмила Шеќеринска рече дека пратеникот Артан Груби е голем оптимист.

“Груби се чини дека е голем оптимист. Не мислам дека таа негова проценка е точна “, рече министерката за одбрана и заменик-претседател на СДСМ, Радмила Шеќеринска, во врска со изјавата на Артан Груби дека е постигнат договор.
Но, Зоран Заев е оптимист дека во наредниот период е можно решение, без оглед на пораките за грчките црвени линии, односно со секој друг чекор, ќе се пристапи кон останатите отворени прашања.

Премиерот истакна дека достоинството и идентитетот се многу важни за македонската страна, коментирајќи ги барањата за промена на уставот. Тој повторно потврди дека географската одредница е прифатлива за Македонија.

“Знаете дека некои имиња се споменати. Ова значи дека за нас е прифатливо име со географска одредница, односно ги отфрламе сите други кои беа временски детерминанти на некои други сугестии кои доаѓаат како сугестии “, рече Заев.

За разлика од досега, некои имиња се споменати за Македонија; Република Нова Македонија, Република Северна Македонија, Република Горна Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија-Скопје.(Top-news.mk)

Претходно «
Следно »