ЗАКОНОТ ЗА ЛИЧЕН ДОХОД ЌЕ СЕ НОСИ ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА: Владата тера инает и покрај бурните реакции на јавноста

Поврзано

НЕМА КРАЈ НА ЗАДОЛЖУВАЊЕТО: Владата нè задолжи со дополнителни 700 милиони евра

Седумстотини милиони евра е сумата со која попладнево се задолжи земјава преку издавање на еврообврзница. Алсат дознава дека каматната...

ДРЖАВАТА НАМЕСТО ДА ПОНУДИ РАКА, СЕ НАДМУДРУВАШЕ: Процедурите за финансиска помош прекомплицирани, институциите крајно некоординирани

Благоја Грозданов од Институтот за сметководители вечерва на Телевизија 24 со бројни kpитики кон владата за начинот на носење...

АНГЕЛОВСКИ ТВРДИ: Она што требаше да се исплати како бруто плата се исплаќа во помала вредност

Мартин Ангеловски од Туристичко-угостителската комора при ССК, вечерва во Телевизија 24 истакна дека во моментов угостителскиот сектор преживува и...

Владата на РМ го поднесе во Собранието на РМ новиот Предлог-закон за личниот доход, по скратена постапка. Целта на Предлог-законот за данокот на личен доход е да овозможи поправеден систем на оданочување на доходот на граѓаните, намалување на социјалната нееднаквост, зголемување на буџетските приходи, како и надминување на одредени слабости на постојниот Закон за персоналниот данок на доход.

Иако овој закон наиде на реакции и критика кај целокупната јавност Владата не отстапува од неговото спроведување. Претставници од бизнис секторот, банките, економски ескперти критикуваа дека овие измине само дополнително ќе го оптеретат стопанството и граѓаните.

ИТ компаниите се изложени на најголем удар, со оглед на платите кои се нудат во овој сектор, експретите коментираат дека овој закон ќе ги обезхрабри странските компанаии од овој сектор да продолжат да се развиваат и да инвестираат во земјата.

Предлог-законот ги содржи следните решенија:

–уредување на одделните видови на доход кој подлежат на оданочување со данокот на личен доход;

– воведување на прогресивно оданочување на доходот од  работа (плати, пензии, договори за дело), доходот од авторски права, доходот од самостојна дејност и доходот од продажба на сопствени земјоделски производи, односно воведување на стапка од 18% која ќе се пресметува и плаќа на  даночната основа  која надминува 1.080.000 денари на годишно ниво, односно 90.000  денари месечно. За даночната основа до 90.000 денари месечно, односно 1.080.000 денари годишно, останува примената на даночната стапка 10%;

– оданочување на доходот од закуп и подзакуп, дивиденди, капитални добивки, добивки од игри на среќа и другиот доход со единствена стапка од 15%;

– оданочување на капиталните добивки од хартии од вредност и на каматите од  депозити (на делот од каматите кој надминува 250 евра годишно) со стапка од 15%, почнувајќи од 2020 година;

– зголемување на износот на даночното намалување кај платите и пензиите;

– намалување на нормираните трошоци кои се земаат во предвид при утврдување на даночната основа за одделните видови на доход, односно приближување на нивната висина до висината на овие трошоци во земјите од регионот;

– преформулација на одредени  термини кои се користат во постојниот закон за персоналниот данок на доход  и

–  преуредување на структурата на постојниот закон и допрецизирање на дел од законските одредби.

Извор: Академик.мк

Актуелно

(Видео) „ЌЕ СИ ЛЕЖАТ“ ИМА ИНДИЦИИ ЗА КРИМИНАЛ: Чулев најави истраги за корупција на носители на јавни функции

Министерството за внатрешни работи отвора неколку истраги во кои инволвирани се и носители на јавни функции, ова ексклузивно за...

ПАНИКА ВО АГЕНЦИЈАТА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: Заразена вработена во Агенцијата, била во контакт со повеќе лица

Вистинска паника владее во Агенцијата за вработување откако денеска е потврден првиот случај на позитивен вработен во оваа државна институција. Заразената вработена имала контакт...

Инфектологот Цана: Во просек сега имаме повеќе заразени отколку кога беше воведен полицискиот час

Доколку кривата со нови случаи продолжи со ова темпо во наредните денови, вкупниот број на заразени од Ковид-19 кај нас ќе ги надмине првичните...

KOНЕЧНО ЌЕ МОЖЕМЕ КОГА САКАМЕ ДА СЕ ДВИЖИМЕ: Од денеска целосно се укинува полицискиот час

Од денеска целосно престанува да важи Одлуката за забрана и посебниот режим на движење на граѓаните на територијата на Република Македонија. Оваа одлука е донесена...

ДО КОГА ЌЕ ГО ПУШТАТЕ ДЕВОЈЧЕТО ДОМА РАСПЛАКАНО?: Заев ја oбвини Нина Групер за лошата состојба на буџетот

Планира ли Зоран Заев да ја пyшти низ вода министерката за финансии, Нина Ангеловска? До кога ќе го пуштате девојчево дома да си оди...

Повеќе вести