ЗА ПОТОПОЛ ДОМ: Наместете ги вашите прозори на „зимски режим“

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

За да ви биде потопло во зима треба да го нагодите механизмот на вашите ПВЦ прозорци и врати во зимски режим.

ПВЦ столаријата, особено прозорците и вратите се сè почест избор во нашите домови затоа што лесно се подесуваат и подолго ја задржуваат температурата во домот. Она што е особено корисно е тоа што ваквата столарија има опции за подесување кои во зимскиот период се особено значајни.

На есен прозорците и балконската врата треба да ги подесите на „зимски“ режим на овој начин:

Отворете го прозорецот и пронајдете го механизмот за затворање. Шрафот на страната каде што се наоѓа рачката, близу металниот дел наречен шарка, треба да го завртите навнатре со „инбус-клуч“. При вртењето со клучот шрафот се врти околу својата оска и на тој начин се регулира потисната сила на рамот на прозорецот и пpитисокот.

При местењето на овој тип прозорци најчесто режимот кој се остава за користење е стандарден. За да откриете во кој режим се наместени вашите прозорци вметнете лист хартија меѓу прозорецот и рамот и повлечете. Ако листот излезе без проблем тогаш вашите прозорци се наместени во „летен режим“, а ако при вадењето на листот хартијата се сkине, тогаш се во „зимски режим“.

Зошто не е препорачливо да ги оставите прозорците само во „зимски режим“ во текот на целата година?

Вие може и така да ги оставите, но набрзо ќе мора да ги промените деловите на прозорецот. Кај „зимскиот режим“ пpитисокот на гумите за зaштита на прозорците е значително поголем. Ако постојано го отворате и затворате прозорецот, како што правиме летно време, гумата целосно ќе се потроши, а за да ја замените ќе треба да повикате мајстор.

Latest News

Венди Шерман ќe ja пpeдвoди дeлeгaциjaтa нa САД нa пpeгoвopитe co Русија зa нykлeapнoтo opyжje

Таа ќе ја предводи американската делегација на новата рунда руско-американски преговори преговори. Венди Шерман, заменичка на државниот секретар на САД,...

More Articles Like This