ЗА „ПЉАЧКATА“ ВО ПИОМ СЕ ЗНАЕЛО УШТЕ ВО 2018: Експертите тврдат доклку ова се случувало во приватна фирма ќе имало одма апceње

  • January 29, 2019
  • Коментари

Економскиот експерт Павле Гацов кој воедно е и претседател на Здружението на даночни советници на Репулика Македонија, во своето гостување во Топ Тема на телевизија Телма говорејќи за мега скандалот каде од ПИОМ недостасуваат 19 милиони евра посочи дека доколку ова беше случај со приватна компанија ќе имаше апсења уште одма.

Тој напоменува дека власта знаела за скандалот уште во 2018 година поради фактот што морала да ги испланира овие средства во буџетот за 2019. -Мене ми изгледа прилично чудно. Ако ова беше случај со приватна компанија уште оваа ноќ ќе имаше апсења, сигурно. Меѓутоа еве да кажеме дека сега е откриена аферата, меѓутоа штом биле позиционирани 19 милиони евра во буџетот ова се знаело барем во текот на 2018 година, вели Гацов. Според него парите не можат да исчезнат и многу лесно можат по трагите на сметките да се најдат.

Гацов забележува дека во овој случај не се оштетени пензионерите туку ќе бидат оштетени сите граѓаните на државата, бидејќи средствата ќе бидат надоместени од државните буџет. -Не можат да исчезнат пари, по трагите на сметките ќе ги најдеме парите. Забележувам дека користиме од вас посебно веројатно фигуративно дека се оштетени 12-те илјади потенцијални пензионери. Не се оштетени ниту ќе бидат, значи ќе ги надомести државата од буџетот, а ќе бидат оштетени сите граѓаните на Република Македонија, вели тој.

Претходно «
Следно »