ЗДРУЖЕНИЕ НА ЏЕЗ МУЗИЧАРИ СО РЕАКЦИЈА ДО МИН. ЗА КУЛТУРА: 19 професионалци завршени на најдобрите музички академии во светот не добија ни денар

  • February 10, 2019

Со свој став за распределбата на сретствата од Годишната програма се јави и Здружението на џез музичари. Тие на својата страна на „Фејсбук“ напишаа:

Голем удар врз македонската музичка сцена! Голема неправда за џез-културата во Македонија, прекин на развојот на единствениот професионален џез-ансамбл кај нас!
Ова се само малку зборови кои можат да ја искажат нашата лутина за постапката на Министерството за култура да не одвои ниту еден денар за проектите на ЗЏМ!
Навистина срамно на ваков начин да се брише се што е квалитетно и што веќе подолг период вродува со здрави музички плодови!

Ако ја погледнете нашата фејсбук страна ке видите дека ова не е страна на политичка партија, туку на здружение на џез музичари и сл. уметници… Во кое членуваат или ја имаме поддршката од преку стотина наши колеги.Во рамките на здружението е формиран џез оркестар од 19 луѓе врвни професионалци, дел од нив завршени на најдобрите музички академии во светот. Нашата работа е МУЗИКАТА, а како здружение сме аполитични од причина што сакаме да се бавиме со уметност и да создаваме трајни вредности кои се наменети за публиката, без оглед која политичка опција е на власт… а тоа кој за кого гласал..и дали…!??? .. Е ЛИЧНО ЗАГАРАНТИРАНО ПРАВО НА ПОЕДИНЕЦОТ……

Golem udar vrz makedonskata muzicka scena! Golema nepravda za jazz kulturata vo Makedonija, prekin na razvojot na…

Gepostet von Здружение На Џез Музичари и Слободни Уметници am Freitag, 8. Februar 2019

Претходно «
Следно »