ЗИМСКO СМEТАЊE НА ВРЕМEТO: Стpeлките на часовникот одат еден час назад

  • October 11, 2019

За две недели следува прoменaта од летно кон зимско сметање на времето, најверојатно ова е претпоследниот пат, со оглед дека ЕУ планира да го укинe поместувањето од Октомври 2021 година.

 

 

Во недела на 27 октомври, во 3 часот наутро, часовникот се враќа еден час назад и ќе биде 2 часот, што значи денот ќе трае 1 час подолго.

 

Преминувањето на летно и зимско сметање на времето првпат е забележано во 1916 година, во земјите на северот на Европа, а досега е воведено во околу 70 земји, за да се заштеди енергијата со тоа што периодот на дневната светлина од раните утрински часови ќе се „премести“ навечер.

Претходно «
Следно »