October 29, 2020, 12:37 pm

Зeлeна лyпa: Сашо Миjaлков пpивилегиpaн во однос на Миле Jaнакиecки

Поврзано

Златко Марин оди во изолaциja

Градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин е во домашна изолација, откако во текот на вчерашниот ден генералниот секретар, Владимир...

Hивoaтa нa peкитe пoд и oкoлy oктoмвpиcкиoт пpoceк

Нивоата на реките низ земјава не бележат позначителни промени во однос на вчерашните вредности. Како што покажуваат денешните хидролошки...

ПOCTИГНАТ „БУГАРСКИ“ KOMПPOМИС ВО БРИСЕЛ: Македонија ќе мopa да ги „пpизнae“ бугарските корени на јазикот и идентитетот

Бриселски Политико утринава, повикувајќи се на дипломатски извор, кусо објави дека на вчерашниот состанок на амбасадорите на ЕУ во...
- Advertisement -

Од нашиот секојдневен судски мониторинг во Кривичниот суд може да констатираме дека закажувањето на термини за главна расправа не се применува со еднаков пристап кон обвинетите во предметите, кои ги следиме. Имено, во предметите каде обвинет е лицето Миле Јанакиески термините за главни расправи се закажуваат секојдневно и обвинетиот нема доволно време за подготовка на својата одбрана, додека во предметите каде обвинет и лицето Сашо Мијалков, истите се закажуваат многу ретко, а често и по барање на обвинетиот со одреден датум, кој е за него прилагодлив.

Ова, меѓу другото, пишува во денешната реакција на организацијата Зеелена лупа, која ги следи судењата на скопскиот Кривичен суд. Денеска како повод за реакцијата послужи предметот „Тортура“ во кој, меѓу другите, е обвинет и поранешниот директор на УБК, Сашo Мијалков.

Ваквата селективност и привилегираност при одредување на термините за рочишта, според Зелена лупа, доведува до повреда на правото на одбрана и правото на еднаквост на оружјата на обвинетите, кои би требало да имаат еднаков третман пред Судот и истите да имаат доволно време за подготвување на својата одбрана.

Како пример можеме да го посочиме токму денешното рочиште каде што судијката наведе датум за главна расправа на 7 октомври, одбраната на Сашо Мијалков побара овој датум да биде пролонгиран, иако за истиот немаат закажано друго рочиште, туку наведоа дека сакаат слободен ден, а Судот истото го одобри.

Повторно ќе направиме споредба каде што обвинетиот Миле Јанакиески секојдневно пред Судечкиот совет во различни предмети замолува и укажува дека нема ниту еден слободен ден во текот на месецот, а со тоа му се ускратува правото на одбрана ако се земе предвид дека тековните расправи во сите предмети се во фаза на сослушување на сведоци и истите траат подолго, сепак судиите не го намалуваат темпото на новите рочишта кон овој обвинет, велат меѓу другото од Зелена лупа.

Latest News

Златко Марин оди во изолaциja

Градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин е во домашна изолација, откако во текот на вчерашниот ден генералниот секретар, Владимир...

Hивoaтa нa peкитe пoд и oкoлy oктoмвpиcкиoт пpoceк

Нивоата на реките низ земјава не бележат позначителни промени во однос на вчерашните вредности. Како што покажуваат денешните хидролошки мерења, и натаму нивото на...

ПOCTИГНАТ „БУГАРСКИ“ KOMПPOМИС ВО БРИСЕЛ: Македонија ќе мopa да ги „пpизнae“ бугарските корени на јазикот и идентитетот

Бриселски Политико утринава, повикувајќи се на дипломатски извор, кусо објави дека на вчерашниот состанок на амбасадорите на ЕУ во Брисел наводно бил постигнат некаков,...

Peномираниот Фopин полиcи: Heпростлив е moлкот на САД околу зakaните на Бугарија кон С. Македонија

Фокусот на Администрацијата на Трамп на решавање економски прашања на Балканот и замижувањето кон политичките, придонесе за влошување на односите меѓу некои земји уште...

КОГА ВОДИТЕЛКА ТРЕБА ДА ПРОЧИТА МЕНХЕНГЛАДБАХ

Не дека е лесно за водителка што првпат во живот го среќава клубот Борусија Менхенгдладбах и треба да го прочита во спортски вести, ама...

More Articles Like This