ИЗБРАН НОВИОТ ДРЖАВЕН СЕКРЕТАР НА САД: Екс-шефот на ЦИА Мајк Помпео е новиот државен секретар на САД

  • April 26, 2018

Американскиот Сенат со тесно мнозинство гласови го потврди изборот на досегашниот директор на ЦИА, Мајк Помпео за нов американски државен секретар.

Се очекува тој наскоро да ја положи заклетвата и веќе за неколку часа да тргне на пат кон Европа, прв пат како државен секретар.

Помпео доби поддршка од 57 сенатори, додека 42 гласаа против неговото доаѓање на местото државен секретар на Соединетите Американски Држави, а само еден беше воздржан.

Со потврдувањето на изборот на Помпео за нов државен секретар Сенатот му даде клучна улога за предизвиците на американската надворешна политика, како што се Северна Кореја и Иран.

Претходно «
Следно »