August 12, 2020, 1:43 pm

Избран ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“

Поврзано

Jас сум наставник, но пред сè сум мајка и не сакам да се коцkaм со живoтите на члeновите на моето семејство

Отворањето на училиштата и градинките во услови на пандемија предизвика многу спротиставени мислења, и на родителите и на наставниците,...

Неизвесен 1.септември: Ќе седнат ли децата во училишните клупи?

Дали учениците ќе седнат во школските клупи од 1.септември? Ова е прашањето што уште од сега ги мачи најголемиот...

Скандалозна постапка за избор на ректор на УКИМ

Во последните денови, јавноста е сведок на скандалозна постапка за избор на ректор на најреномираниот универзитет во Македонија, Универзитетот...
- Advertisement -

Универзитетската изборна комисија ја објави Одлуката за утврдување избран кандидат за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ според која за ректор на УКИМ е избран досегашниот и актуелен – проф. д-р Никола Јанкуловски од Медицинскиот факултет.

Во Одлуката УИК наведува дека таа е врз основа на сумираните резултати од тајното гласање што денеска беше спороведено на единиците во состав на УКИМ. Составен дел од Одлуката е и Записник на УИК од сумираните резултати од гласањето, потпишан од седумте члена на Комисијата, а според кој Јанкуловски освоил 3.604.454 поени. Најмалку од седумте кандидати за ректор на УКИМ освоил кандидатот Јане Ацевски (89.902 поени).

Денеска од 12 до 14 часот се гласаше на 22 од 23-те факултети на УКИМ и на пет институти во состав на Универзитетот. Гласање немаше на Факултетот за драмски уметности зашто оттаму не прифатија нивни професори да бидат во состав на изборна комисија на нивниот факултет, а УИК не им назначи друга комисија. Наставно-научниот и уметнички совет на ФДУ на 23 јуни одлучи да не учествува на изборите со став дека тие треба да бидат одложени поради бројни законски прeкршувања на целокупната постапка за избор на ректор, како и со оглед на отпочнувањето на парламентарните избори во државата.

УИК наведува дека според доставените записници од изборните комисии, гласањето поминало без проблеми и неправилнсти. Како што е наведено во Записникот во прилог кон Одлукат, според избирачките списоци на единиците, запишани се вкупно 1450 гласачи, од кои 30 гласачки ливчиња за ФДУ, поради одлуката на нивниот Наставно-научен и уметнички совет за неучество, останале во архивата на УИК.

Комисијата соопштува дека гласале 942 члена на Наставно-научните/Научните совети. По извршеното гласање, 478 гласачки ливчиња се неискористени и 106 се неважечки.

Во Записникот се доставени резултатите од гласањето изразени во број на поени што ги освоил секој кандидат на секоја единица. На листата се седум кандидати кои се кандидираа за ректор по огласот од 30 мај 2020: актуелниот ректор Никола Јанкуловски од Медицинскиот факултет; Јане Ацевски и Коле Василевски од Шумарскиот факултет, Александар Димитров од Технолошко-металуршкиот факултет, Петар Атанасов од Институтот за социолошко-правни истражувања, Вујица Живковиќ од Факултетот за физичко образование и Драги Димитриевски од Земјоделскиот факултет.

Нивните програми за работа УКИМ ги објави на веб-страницата, но тројца кандидати, Атанасов, Живковиќ и Димитриевски, вчера соопштија дека нема да учествуваат на овие избори зашто ги сметаат недемократски и нетранспарентни, а и поради ставот на Антиkорупциската комисија дека избори за ректор не треба да има зашто се распишани Парламентарни избори. Соопштија дека кандидатурите ги ставаат во мирување, но нивните имиња беа денеска на гласачките ливчиња зашто не ги повлекле кандидатурите.

-Мандатот на избраниот ректор трае три години, почнувајќи од 15 септември кога стапува на должност. Правата и обврските на ректорот се утврдени со Законот за високото образование, Статутот и со други акти на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Оваа Одлука влегува во сила од денот на донесувањето, пишува во Одлуката на Универзитетската изборна комисија под претседателство на проф. д-р Гордана Лажетиќ, која вечерва беше објавена на веб-страницата на УКИМ.

Наведено е и дека врз основа на член 182 од Статутот на УКИМ, до Комисијата може да се поднесе приговор на Одлуката во рок од три работни дена.

Latest News

Нoвoзaрaзeнитe во Нов Зеланд ги з6yниja влacтитe – Дaли виpycoт се пpeнeл пpeкy пaкyвaњa со зaмpзнaтa хpaнa?

Властите во Нов Зеланд истражуваат дали новите случаи на коронавирус, кои по 102 дена беа регистрирани во земјата, се...

Во Кина се пojaви нов пocмртнocен виpyc од Koвид 19- cмpтнocта е 30 проценти, се пренecува од чoвeк на човек?

Како коронавирусот да не беше доволно, сега кинеските лекари предупредуваат дека на граѓаните им се заканува уште еден вирус. Инфекцијата се пренесува преку крлежи,...

ВМРО-ДПМНЕ: Македонското Собрание во овој момент не е комплетно конституирано

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски денеска на прес-конференција го повтори ставот на партијата дека, според нив, македонското Собрание во овој момент не е комплетно...

(Видео) Во МОН пpeoвлaдyвa cтaвoт за физичкo пpиcycтвo на yчeницитe, но сè зaвиcи од eпидeмиoлoшкaтa cocтojбa

Сè уште нема конечна одлука за тоа како ќе се организира наставата во учебната 2020/2021. Продолжуваат консултациите меѓу Министерството за образование и Комисијата за...

Бoнбoна бизниc: Пoкaчyвaњeто на стpyјата е за личнo бoгaтeње на Зaeви?

Покачувањето на струјата е директен удар врз граѓаните на Република Македонија кои повторно се изманипулирани од Зоран Заев и СДСМ кои пак претходно им...

More Articles Like This