October 16, 2021, 9:58 pm

Извршена најголемата ревизија на црковниот закон во последните четири децении: Папата Франциск ги промени законите пpoтив свештениците-пeдoфили

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Папата Франциск изврши најголема ревизија на црковниот закон во последните четири децении, заострувајќи ги мерките против свештениците кои злоупотребуваат малолетни лица и прават измами.
Ревизијата, која е во тек од 2009 година и била започната од последниот папа Бенедикт XIV, се однесува на Шестата книга од канонскиот закон, која се состои од 1750 члена. Ова е најголемата ревизија на казнениот законик од 1983 година, потпишана од папата Јован Павле Втори во 1983 година.

Франциск ги потсети владиците дека тие се одговорни за почитување на законот и дека целта на амандманот е „да се намали бројот на случаи во кои пресудата е оставена на дискреција на властите“.

Монсињор Филипо Јаноне, раководител на одделот во Ватикан, кој го надгледувал проектот, истакнал дека во свештенството е создадена „клима на прекумерна релаксација при толкувањето на кривичното право“, во која понекогаш милоста се става пред правдата.

Сексуалната злоупотреба на малолетни лица е класифицирана во новиот дел „Прекршоци против човечки живот, достоинство и слобода“ наместо во претходните „Злосторства против посебни должности“.

Во овој дел од кодексот се воведени нови злосторства како што се детска порнографија и барање малолетни лица и ранливи возрасни лица за сексуално злоставување.

4 КОМЕНТАРИ

Latest News

„Ќe ocтaнeте бeз paбoта aкo глacaтe зa тaa пapтиja“ – чeтиpи лицa oд Koчани дoбивaлe зakaни

ОВР Кочани до надлежното ОЈО Кочани поднесе кривична пријава против Р.А. (54) и Б.Ш. (46) од Кочани поради основано...

More Articles Like This