ИЛИ ЌЕ НЕ ПОСЛУШАТЕ, ИЛИ ЌЕ ВЕ НЕМА: Голема „еко-револуција“ во славно Дебарца – граѓаните бараат Заев да си остане на ветувањата или „ќе го нема“

  • April 22, 2018
  • Коментари

Во пет до 12 часот камбаната на “Свети Атанасија”, во Црвена Вода но и звукот од црковните камбани во останатите села го означија почетокот од еколошкиот бунт на жителите од општината,но и од други градови во земјата, против владината намера за изградба на регионална депонија во атарот на село Годивје.

Додека траеше големиот протест, два часа ќе беше запрен сообраќајот на автопатот Охрид-Скопје, кај селото Ботун и кај Ново Село.

„ Дебрца чиста ја наследивме, чиста и ќе ја оставиме, порачаа организаторите на протестот, кои во повикот потсетуваат на убавините на овој регион, но и на значењето на Дебрца во градењето на државата, тогаш кога било најтешко“, се вели во Прогласот.

Дебрчани имаат поддршка и од градоначалникот на Дебрца Зоран Ногачески, и советниците кои едногласно ја отфрија одлуката за пренесување на ингеренциите на централната васт која заговара управувањето со отпадот да го земе во свои раце. Централната власт не се осврнува и покрај силните притисоци на мештаните од Дебрца кои и на референдум се изјаснаа дека се против изградба на депонија.

Помеѓу останатите пароли, Дебрчани му порачаа на Заев дека институциите се сервис на граѓаните, и дека ако не ги слушаат ќе ги нема.

Претходно «
Следно »