ИНДИЈА СЕ ПРИКЛУЧУВА ВО БОРБАТА ПРОТИВ ДОЛАРОТ: Индија предлага до 100% увозни давачки за 20 американски продукти!

  • May 22, 2018
  • Коментари

Индија и САД се соочуваат со исклучување од механизмот за решавање на споровите на СТО поради наметнувањето на увозни давачки за челик и алуминиум од страна на администрацијата на Трамп на 9 март оваа година. Зголемената тарифа влијаеше на околу 1,5 милијарди американски долари индиски извоз во САД.

Соочени со американскиот протекционизам, Индија предложи да одреди увозна царина која ќе достигне до 100% од јуни па натаму, на листата на американски производи се најдоа 20 продукти кои вклучуваат грашок, наут, свежи јаболки, ореви, сојно масло, рафиниран пален олеин, какао прав, производи од чоколада, автомобили за голф, мотоцикли со капацитет на моторот од над 800 кубика и друга стока, возила со клипни мотори со внатрешно согорување .

Индија официјално и соопшти на Светската трговска организација (СТО) дека ќе ја наметне повисоката давачка на 20 производи увезени од САД од следниот месец ако администрацијата на Трамп не ги укине високите тарифи за челик и алуминиум.

Во строго предупредување до САД, Индија рече дека зголемените давачки ќе продолжат имаат важност се додека не се укинат протекционистичките мерки на Соединетите Држави.
“Предложената суспензија на концесии или други обврски е во форма на зголемување на тарифите за избраните производи со потекло од САД … врз основа на мерките на САД. Индија го задржува правото да ги суспендира значително еквивалентните концесии и други обврски врз основа на мерките на САД “, се вели во официјалната комуникација на Индија со СТО.

Индија претходно побараа од САД да ја изземат од одлуката да ги зголемат увозните давачки за одредени производи од челик и алуминиум и да го решат прашањето спогодбено преку консултации, што беше одбиено од администрацијата на Трамп.

Претходно «
Следно »