November 28, 2021, 6:54 pm

Индуcтpиcкoтo пpoизвoдcтвo згoлeмeнo зa 5,4 пpoцeнти

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Индустриското производство во јули 2021 година е намалено за 0,6 отсто во однос на јули 2020 година, а во периодот јануари – јули 2021 година во однос на истиот период лани бележи зголемување за 5,4 проценти.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во јули 2021 година, во однос на јули 2020 година, бележи пораст од 39,9 отсто, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 3,9, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 4,9 проценти.

Намалувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на намаленото производство во следните оддели: Производство на прехранбени производи, Производство на пијалаци, Производство на текстил, Производство на облека, Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати, Производство на метали, Производство на фабрикувани метални производи, освен машини и опрема, Производство на електрична опрема, Производство на машини и уреди, неспоменати на друго место и Производство на моторни возила, приколки и полуприколки.

Според главните индустриски групи, производството во јули 2021 година, во однос на јули 2020 година, бележи опаѓање кај Енергија за 20,5 отсто, Капитални производи за 14,2 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,5 проценти, додека пораст бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 20,8 и Трајни производи за широка потрошувачка за 9,6 отсто.

Latest News

Еве од што зависи оставkaта на Заев

Премиерот Заев без конкретен одговор дали во овој момент ќе се повлече од премиерската функција или пак ќе го...

More Articles Like This