ИНТЕРПОЛ ГИ АМНЕСТИРАШЕ ТЕРОРИСТИТЕ: Бившите лидери на УЧК повеќе не се на потерниците на Интерпол!

  • February 27, 2018

Косовскиот министер за внатрешни работи Фламур Сефај тврди дека добил потврда од Интерпол дека таа организација ја укинала потерницата за бившите членови на ОВК, кои се теретат за тероризам и воени злосторства


Сефај пред парламентарниот одбор за внатрешни работи зборувал за барањето на Косово за членство во Интерпол, пренесува „Газета Експрес“.

Тој рекол дека добил потврда од Интерпол дека се укинати потерниците за членовите на ОВК кои се обвинети за воени злосторства и тероризам. Листата вклучуваше косовски политички лидери и личности кои во текот на судирот од 1998. до 2001. година биле високи команданти на ОВК, наведува весникот.

Сефат тврди дека има укажување на генералниот секретар на Интерпол Јирген Шток дека Косово не мора одново да аплицира за членство во Интерпол, туку доволно е само членките да го изгласаат заклучокот на своите редовни состаноци.

Претходно «
Следно »