ИНФОМАКС СО ДОКАЗИ ДЕКА СЕ КОРИСТИ ОСИРМАШЕН УРАНИУМ НА КРИВОЛАК: Граѓаните изложени на радијација, Шекеринска ја брани американската војска

  • August 16, 2018

Доказот дека на Криволак американската војска навистина користела муниција со осиромашн ураним пристигна од нај неверојатниот извор, односно фотографијата која ја објави министерството за одрбана од министерката Радмила Шекеринска облечена во воена униформа како се вози во оклопно возило.

На фотографијата може да се забележи кутија со муниција чие зрно е офарбана со портокалова боја. Портокаловата боја кај зрното на муницијата според официјални извори означува муниција која во себе има осиромашен ураниум. На фотографијата подоле можете да забележите припадници на американската војска како складираат муниција со осиромашен ураниум на палуба на американскиот воен брод Мизури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осиромашениот ураниум како материјал има многу голема густина, 19050 кг/м3, поголема густина од оловото. Проектил изработен од осиромашен ураниум ги пробива и најцврстите оклопи. Погоден за изработка на артилериска муниција. Внесувајќи муниција од таков вид која ја користат некои армии се загрозува здравјето на војниците кои секојдневно ја носат со себе, работниците во магацините каде се чува истото и околната средина. Местото каде е употребени таква муниција, каде што паѓаат такви проектили повторно се загрозува.

Изложеноста на осиромашен ураниум предизвикува оштетување на бубрезите кај луѓето. Осиромашениот ураниум покажал цитотоксичен, генотоксичен и канцероген ефект во студии на животни. Епидемиолошки докази покажуваат дека ураниумот воопшто предизвикува репродуктивни нарушувања кај луѓето.

Претходно «
Следно »