ИРАН СО ГОЛЕМ ИСЧЕКОР КОН ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ: Иран го изгласа долгоочекуваниот закон за правата на жените

  • October 2, 2019

Иран за прв пат ќе им даде право на државјанство на деца родени од иранска мајка и странски татко, откако долгогодишниот предлог-закон беше преточен во законот од страна на Националниот совет за старателство во значајна институционална победа за правата на жените.

Законот го донесе парламентот со огромно мнозинство во мај, а во средата го ратификуваше комисијата од високи свештеници и судии, јави Државната новинска агенција, повикувајќи се на изјавата на портпаролот на советот, Абас Али Кадкодаи.

Мерката е значајна на Блискиот исток, каде многу земји не дозволуваат мајките да ја пренесат својата националност врз своите деца, ако таткото е странски државјанин. Во Иран, новиот закон ќе им овозможи на десетици илјади деца пристап до социјални и здравствени услуги кои претходно не ги уживаа врз основа на тоа дека се странци.

Претходно «
Следно »