ИСИС ПОВТОРНО ВО ОФАНЗИВА: ИСИС ја започна новата “Голема” офанзива во насока на Палмира

  • May 30, 2018

Терористичката група веќе го освои и го загуби античкиот град во провинцијата Хомс, централна Сирија, во два наврати сириските сили поддржани од руската воздушна поддршка во 2016 и 2017 година ги поразија терористите.

Сирискиот воен извор во Хомс изјави за весникот “Ал-Масдар ” дека Даеш (ИСИС) * започна со голема офанзива во раните утрински часови во средата изутрина.

Според изворот, терористичката група се обидува да пробие од голем џеб во областа Бадија, односно сириската степа и ги нападна позиции на сириската армија источно од нафтената станица Т-3, главна пумпна станица за сурова нафта која се наоѓа во близина Палмира. Милитантите, наводно, ги нападнале сириските позиции во областа Хамима, претходно упориште на Даеш во сириската степа.

Се вели дека Даеш ја продолжува својата офанзива, иако не се пријавени никакви територијални добивки или загуби од двете страни.

Терористичката група за првпат ја презеде Палмира во мај 2015 година, застрашувајќи ја светската заедница со уништување на десетици антички артефакти и егзекутирање на луѓе во античкиот Римски театар во градот. Сириските сили, поддржани од руската авијација, го ослободија градот во март 2016 година, но потоа се повлекоа на други фронтови, и ненамерно му дозволија на Даеш да го врати во декември 2016 година. Започнувајќи нова офанзива, сириските сили и руската воздухопловна сила го зазедоа градот повторно во март 2017 година. Руски деминирачи беа распоредени во античкиот град и го деминираа Светското наследство на УНЕСКО подоцна истата година, чистејќи илјадници хектари мини и импровизирани експлозивни направи.

Претходно «
Следно »