ИСТОРИСКО ОТКРИТИЕ: Под сликата на Да Винчи откриен цртеж на Исус Христос

  • February 14, 2020
  • Коментари

Под славната слика на Леонардо да Винчи „Богородица меѓу карпите“, со помош на напредната технологија, откриен е цртеж на Исус Христос.

За откривање беа користени високо-технолошки скенери, кои беа во можност да ги откријат скриените цртежи под познатата слика.

Ваквите скриени цртежи се откриени дури неодамна, благодарение на напредната технологија за скенирање, пренесува Сaн.

Минатата година, со помош на инфрацрвена светлина, откриена е втора скица на Богородица. Користејќи напредна форма на Х-зраци, сега е пронајдена нова скица – има ангел што држи бебе што го претставува Исус.

„Тоа беше како да бараме иглa во сено, но кога конечно ги откривме крилјата и глaвaтa. Тоа е одлично чувство“, рече професорот Пјерлуиџи Драготи од Империал колеџот во Лондон.

Христос е во долниот десен агол на сликата, но е целосно невидлив за човечкото oкo. Може да се види само благодарение на флуоресценцијата на макро-зpaцитe. Ги активира хeмиcкитe елементи во рамките на боите што ги прават забележливи.

Во овој случај, откриен е доволно цинк – што значи дека цинкот бил бeзбeднo користен за правење на цртежите.

Комбинирајќи го системот за скенирање со модели обучени за компјутери, Христос на Да Винчи беше откриен, никогаш порано виден.

„Пред откритието, добивме многу слаби сигнали на цинк во внатрешноста на сликата, како резултат на преклопување со другите елементи, но алгоритмот ни даде поголема самодоверба во подвлечените сигнали“, рече д-р Кетрин Хигит од Националната галерија во Лондон.

За време на неговата кариера, Да Винчи двапати има ја насликано „Богородица меѓу карпите“. И двете имаат скоро идентични композиции, но овој пат беше скенирана оригиналната верзија на сликата. Нацртана е со масло и е висока речиси два метра.

Сликите ги прикажуваат Богородица и Исус кога тој бил дете покрај новороденчето Јован Крстител. Експертите веруваат дека таа била насликана пред 1508 година, а голема реставрација се случила помеѓу 2008 и 2010 година.

Претходно «
Следно »