ИСТОРИЈАТА ОД НАС, МУЗИКАТА ОД ТУРЦИТЕ: Како Грција формира сопствена историја крадејќи од соседската

  • March 18, 2018

Историјата дефинитивно не им е посилната страна на нашите соседи од југот, па оттука ниту музичкото наследство не може да се пофали со големи дела, или во најмала рака фолклор кој би бил обележан како грчки етнос

 

Голема дебата се води на интернет за потеклото на песната „Лејлим Леј“, Турска народна песна која ја имаат препеано, односно преведено и адаптирано на Македонски и Српски јазик неколку музичари.

Но, во Грција е поинаку.

Тамошните музичари тврдат дека песната „Лејлим Леј“ е вусшност грчка, а не турска иако за истата има докази дека е песна стара повеќе години.

Ова се двете верзии.

 

Претходно «
Следно »