„ИТАЛИЈАНЦИТЕ НА ПРВО МЕСТО“: Новата италијанска влада го трасираше курсот на новата државна политика

  • May 20, 2018
  • Коментари

Движењето на Петте Ѕвезди (М5С) и Лига – се двете италијански партии кои постигнаа убедливи победи на националните избори во Италија – и ги ставија интересите на италијанскиот народ на прво место.

Лидерот на М5С, Луиџи Ди Мајо, во саботата за новинарите изјави дека договорот меѓу двете популистички партии во земјата е ,,Италија за Италијанците”.

“Видете, сакаме да го направиме она што е во програмата и што го има во договорот. Јасно е дека некои од овие точки мора да се добијат од Европа, на европски маси “, рече Ди Мајо, наведувајќи ги приоритетите поставени на новата влада.

Тој додаде дека кабинетот има важна политичка тежина, бидејќи тоа е изгласан од луѓето и “кабинет кој е способен да посредува за да ги постигне тие резултати”.

“Ние сакаме сериозно да работиме, а не да работиме за интересите на Русија, САД или Германија … Со сета почит. Целите што се во договорот се за Италија за Италијанците “, продолжи тој.

Лидерот на М5С нагласи дека “од сега па натаму, Италијанците се на прво место. А потоа дефицитот и параметрите. ”

Евроскептичките партии остварија одлични резултати на италијанските избори на 4 март, кога партијата “Пет ѕвезди” и Лига (Ла Лига) сега се борат да формираат мнозинска влада по изборите.

Според истражувањето спроведено од агенцијата за истражување, огромни 60 проценти од Италијанците на возраст од 18 до 30 години гласале за анти-ЕУ партии.

Претходно «
Следно »