И БАРАЊЕТО ЗА ЕСТРАДИКЦИЈА, ПРАВНО НЕОСНОВАНО, ЗАДОЦНИ ТРИ ДЕНА: Со позотивно решение за добиен азил нема повеќе основ за екстрадиција

  • November 20, 2018

Министерката за правда, Рената Дескоска, на денот кога поранешниот премиер доби одговор дали му е одобрен политички азил или не во Унгарија, објави дека за ден или два ќе побараат официјална естрадикција.
Прв со коментар се јави долгогодишниот министер за правда, Михајло Маневски.

Маневски за поштеди професионалноста на професорката Дескоска но не и нејзиното министерување.

Имено Маневски изјави дека унгарските органи веќе позитивно одлучиле да го прифатат барањето за азил на поранешниот премиер Никола Груевски.

Според она што го велат медиумите, одлуката во Унгарија е донесена. Од мое искуство тврдам дека таа може да биде само позитивна, бидејќи се носи за релативно кус период. – изјави Маневски.

Тој додава дека не постојат правни лекови да се врати Груевски назад и да ја од лежи зат ворската казна од две години, односно да се соочи со преостанатите обв иненија, бидејќи Унгарија со таа конечна одлука му гарантира заштита до крајот на животот.

Единствено можеше да се направи нешто доколку Министерството за правда реагираше побргу со барањето за екстрадиција, но не ми е јасно зошто толку бавно се подготвува овој документ и еве колку што следам, истиот уште не е испратен. Роковите се пробиени и тамошните служби не би требало да го земат тоа во предвид штом ќе пристигне. – вели Маневски.

Дескоска од своја страна оптимист, некои одлуки за доделување азил траат и по девет месеци иако Македонија нема договор за оваа правна мерка со Унгарија.

Воедно од извори на унгарското министерство за правда, основите по кои се бара естрадикција на поранешниот премиер Никола Груевски во земјата веќе одамна не важат.

Имено основ за барање естрадикција како Унгарија веќе 28 години е надвор од комунистичкиот режим на владеење, се Европската конвенција за екстрадиција од 1957 година и одредбите од Договорот меѓу СФРЈ и Народна република Унгарија за заемна правна помош од 1968 година.

Од Будимпешта брифираат дека Европската конвенција сеуште е на сила и тука немаат ништо спорно, но појаснуваат дека мртва држава како Југославија со државното уредување кое во Унгарија прекина во 1990 година за законите се модифицирани согласно ЕУ стандардите, последен пат во 2002 година како земјата е членка на Унијата до 2004 година.

Повикувањето на одредбите од Договорот меѓу СФРЈ и Народна република Унгарија за заемна правна помош од 1968 година во најмара рака за унгарските правници се смешни и ценат дека се должат на сегментот непознавање на материјата.

Воедно одобрението на политички азил за политички про гон е согласно законите кои се унифицирани на ниво на ЕУ со што естрадикција се бара додека подносителот не добие решение, откако ќе добие решение и тоа е позитивно, нема основ за естрадикција.

 

 

 

Превземено од Магазин мк

Претходно «
Следно »