September 18, 2021, 8:20 am

И нaпaд вpз лeкap или здpaвcтвeн paбoтник ќe ce cмeтa зa нaпaд вpз cлyжбeнo лицe

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Со измените во Кривичниот законик, покрај врз новинар, и напад врз лекар или друг здравствен работник ќе се смета за напад врз службено лице.

Во законот, според најавата на министерот за здравство Венко Филипче, ќе има посебни кривични дела за присилба и загрозување на сигурност на лекари и здравствени работници.

-Во истиот закон како кривично дело ќе се внесе и спречување на лекарите и здравствените работници во вршење службено дејствие. На овие законски измени, неколку месеци работевме со Лекарската комора и Министерството за правда. Лекарите и здравствените работници ја вршат најхуманата работа на светот и секој од нас треба да биде свесен за улогата која ја имаат. Понекогаш во нивната работа постојат предизвици кои не се во нивни домен и не можат да ги надминат, но тоа не значи дека треба животот да им биде доведен во ризик. Почитувањето меѓу лекарите, здравствените работници и пациентите е заемно, вели Филипче.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Latest News

Кој е најбезбедниот град во светот?

Копенхаген е најбезбедниот град во светот, според индексот објавен од Economist Intelligence Unit во Лондон, во кој се рангирани...

More Articles Like This