И РУСИЈА СЕ ВКЛУЧУВА ВО ТРГОВСКАТА ВОЈНА: Русија воведе дополнителни царински давачки за американските стоки

  • July 6, 2018
  • Коментари

Русија воведе дополнителни давачки за стоки од САД, објави Министерството за економски развој и трговија на Русија, а одлуката потпишана од премиерот Дмитриј Медведев.

Овој чекор е одговор на увозните давачки за челик и алуминиум што ги воведе Вашингтон. Оваа мерка ќе влијае на производите кои произведуваат аналози во Русија. Износот на дополнителни даноци ќе биде од 25 до 40 проценти.

“Поточно, вклучени се и некои видови на возила во изградба на патишта, опрема за нафта и гас, опрема за дупчење метал и камен, како и оптички влакна”, рече министерот Максим Орешкин.

Според него, штетата од трговските ограничувања на САД за руските извозници била проценета на 537,6 милиони долари.

Во првата фаза, вредноста на царинските давачки изнесува 87,6 милиони долари годишно – ова е компензација во согласност со правилата на Светската трговска организација, Русија сега има право. Рефундирањето на уште 450 милиони ќе бидат воведени за три години или по одлуката на Светската трговска организација дека мерките на САД не се во согласност со нејзините правила.

На крајот на март, САД воведоа увозни давачки за испораките на челик и алуминиум со стапка од 25 и 10 проценти. Овие мерки се однесуваат и на Русија. Вашингтон го објасни ова како национално безбедноснопрашања.

Многу американски трговски партнери негативно реагираа на овој потег. Русија ја нарече одлуката нелегитимна и вети дека ќе ги употреби сите можни механизми за реакција.

Кон крајот на мај, Москва веќе ја извести СТО за можни воведување на царински давачки на САД во вредност од 537,6 милиони американски долари годишно. Во јуни Орепкин изјави дека земјата ќе воведе царински давачки за снабдување на опрема за изградба на патишта во САД и голем број други стоки, но дека нема да има царина за лекови.

Претходно «
Следно »