October 18, 2021, 6:11 pm

Како да препознаете дали ви е хaкиран мобилниот телефон

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Ако вашиот телефон е бавен, ова е обично првиот показател дека некој се прикрадел, а батеријата брзо се испразнува и апликациите не работат правилно. Нападот најчесто се изведува со скриена инсталација на малициозен софтвер, објасни Павел Мијасоједов, партнер и директор на руската компанија „Интелектуални резерви“.

„Овој софтвер доаѓа до мобилен телефон преку Интернет или кабелска врска со друг компјутер. На пример, кога вашиот телефон го поправа нерегистриран сервисен центар“, додаде експертот. Хакери се обидуваат да упаднат во мобилен телефон со помош на програми кои не се потребни за перформанси на уредот и полнење на батеријата.

Првично, телефонот може да не покажува знаци дека е хакиран, а единствениот знак ќе бидат известувањата во апликациите и на социјалните мрежи. Но, подоцна, телефонот ќе започне со сигнализација на самата провала. Порано или подоцна, ќе започнат прекини во неговата работа. Порано или подоцна, нешто ќе тргне наопаку, рече Мјасоједов.

За да се заштитат, производителите препорачуваат да инсталираат апликации преземени исклучиво од безбедни извори и да избегнуваат поврзување со непознати компјутери.

Ако се сомневате дека вашиот паметен телефон е веќе пробиен, експерт ве советува да ја повикате услугата за клиенти на производителот или малопродажниот уред. Тој ќе ви објасни каде можете да поставите дијагноза на телефон и да се ослободите од сомнежите.

Latest News

(Фото) Муцунски го поkоси Цанде со скоро 10.000 гласови

Општина Аеродром го доби својот нов градоначалник – Тимчо Муцунски кој што беше кандидат на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според најновите податоци...

More Articles Like This