КАКО СЕ СЛАВЕЛО 1-МАЈ ПРЕД ПОВЕЌЕ ОД 100 ГОДИНИ: Историски фотографии од 1-мај во Скопје и Куманово

  • May 1, 2018
  • Коментари

Меѓународниот ден на трудот — 1 мај и е посветен на борбата за зачувување и унапредување на правата на работниците. Се одбележува на 1 мај во знак на почит кон жртвите на штрајкот што се одржа од 1 до 4 мај 1886 г. во Чикаго.

Сега, денот на трудот се слави во септември.

Историско видеото

На овој штрајк, организиран со цел воведување на 8-часовен работен ден, беше употребена сила од полицијата, при што имаше и жртви. Подоцна, организаторите на штрајкот беа изведени на суд, при што четворица од нив беа и погубени.


А на оваа фотографија, денот на трдуот во Куманово истата 1909 година.

Претходно «
Следно »