Ковачев pacпали по Заев: Што точно ви е смешно, дека Делчев, Груев и Прличев се Бугари, или дека Бугарите ги претставувате како Татари, номaди, фaшиcти, okyпатори, нeпријатeли?

Поврзано

- Advertisement -

Бугарскиот европратеник Андреј Ковачев остро реагираше на вчерашната изјаав на премиерот Зоран Заев, кој при посетата на Атина изјави дека спорот помеѓу Македонија и Бугарија е смешен. Тој упати прашање до Заев, точно да прецизира што му е смешно, Делчев, Груев и Прличев се, според него, Бугари, или што Македонија продолжува да се гради врз манипулации и лаги врз антибугарска основа и да плаќа советници за лобисти, како што се оние од словенечкиот институт ИФИМЕС, со цел да ја оцрнат Бугарија и бугарскиот народ?

„Господине Заев, што точно е смешно во позицијата на Бугарија? Дека Гоце Делчев е Бугарин? Дека Даме Груев е Бугарин? Дека Браќата Миладинови се Бугари кои ги напишале своите бугарски народни песни на бугарски јазик?
Тој цар Самуил е крал на Бугарите? Дека Григор Прличев е Бугарин кој го нарекол неговиот јазик бугарски?
Тој БМОРК / ТМОРО / ВМОРО / ВМРО е бугарска организација на Бугарите од Македонија и Одрин? Дека мнозинството од населението во географскиот регион на Македонија во минатото биле Бугари? Дека сето ова е препознаено од светската историографија? Дека денес повеќе од 2 милиони Бугари се наследници на македонските Бугари? Дека повеќе од 120 000 граѓани на РМ се Бугари кои продолжуваат да бидат угнетувани, угнетувани и малтретирани затоа што се Бугари?
Дека државната идеологија на РМ продолжува да се гради врз манипулации и лаги врз антибугарска основа? Дека во учебниците на РМ Бугарите се претставени како Татари, номади, фашисти, окупатори, непријатели? Дека властите во РМ продолжуваат да плаќаат советници за лобисти, како што се оние од словенечкиот институт ИФИМЕС, со цел да ја оцрнат Бугарија и бугарскиот народ?
Каде е шегата, господине Заев?

Не е смешно, но вашето однесување е трагично и жално, господине Заев, но и господа Пендаровски, Димитров, Мицковски итн. Не носите ништо добро за европската иднина на Македонија на сите Македонци, без оглед на нивното етничко потекло и сегашниот идентитет“, пишува Ковачев на фејсбук.

Latest News

Отворена нова истpaга пpoтив Гугл поради онлајн рекламирање

Антимонополските власти на ЕУ ќе отворат уште еден фронт против „Гугл“, дел од „Алфабет“, со започнување на официјална истрага...

More Articles Like This