October 23, 2021, 9:09 am

Кога Јупитер и Сатурн заедно се највеличествени – овој понеделник

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Јупитер и Сатурн ќе се спојат на ноќното небо во понеделник, појавувајќи се поблиску еден до друг отколку што се од времето на Галилео во 17 век.

Астрономите велат дека таканаречените „сврзници“ помеѓу двете најголеми планети во нашиот Сончев систем не се особено ретки. Јупитер го поминува соседот Сатурн во нивните соодветни кругови околу сонцето на секои 20 години.

Но, оној што доаѓа е особено близу: Јупитер и Сатурн ќе бидат само една десетина од степенот одделен од нашата перспектива или околу една петтина од ширината на полна месечина. Тие треба да бидат лесно видливи низ целиот свет малку по зајдисонце, ако тоа го дозволуваат временските услови.

Ова се случува во зимската краткоденица на Северната хемисфера, најдолгата ноќ во годината – и летната краткоденица на Јужната хемисфера – и овој Божиќен спектакл ветува дека ќе биде еден од најголемите.

„Она што е најретко е близок спој што се случува на нашето ноќно небо“, вели Дејвид Вајнтрауб од универзитетот Вандербилт, професор по астрономија. „Мислам дека е фер да се каже дека таков настан обично може да се случи само еднаш во животот на секоја личност и Мислам дека „еднаш во мојот живот“ е прилично добар тест дали нешто заслужува да се означи како ретко или посебно “.

Тоа ќе биде најблиското спарување на Јупитер-Сатурн од јули 1623 година, кога двете планети се појавиле малку поблиску. Овој спој бил скоро невозможен да се види, бидејќи во тоа време бил близу до сонцето.

Значително поблиску и во обичен поглед бил спојот на двете планети во март 1226 година – кога Џингис Кан ја освојувал Азија. Сврзникот од понеделник ќе биде најблиското спарување што е видливо уште од тогаш.

Сатурн и Јупитер се приближуваа на небото југ-југо-запад со недели. Јупитер – поголем и поблиску до Земјата – е далеку посветол.

За да го видите, бидете подготвени кратко по зајдисонцето понеделник, гледајќи на југо-запад прилично ниско на хоризонтот. Сатурн ќе биде помалиот, послаб меур горе десно на Јупитер. Двоглед ќе биде потребен за раздвојување на двете планети.

И покрај изгледот, Јупитер и Сатурн всушност ќе бидат оддалечени повеќе од 450 милиони милји (730 милиони километри). Земјата, пак, ќе биде оддалечена 550 милиони милји (890 милиони километри) од Јупитер.

Телескопот не само што ќе ги фати Јупитер и Сатурн во истото видно поле, туку дури и некои од нивните најсветли месечини.

Нивното следно супер-блиско спарување: 15 март 2080 година.

Latest News

(Видео) Дpaмa вo НБА: Кoшapкapи на ЛА Лејкерс се cтeпaa пoмeѓу ceбe

Кошаркарите на Лос Анџелес лејкерс, Ентони Дејвис и Двајт Хауард имаа кошкање за време на тајмаутот ноќеска на натпреварот...

More Articles Like This