October 20, 2021, 6:15 pm

Колку резерви во злато имаат балканските земји?

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Србија поседува вкупно 36 тони злато, втора на Балканот е Македонија со 6,8 тони златни резерви, следена од Словенија со 3,17, Босна и Херцеговина со 2,98 тони, потоа Црна Гора со 1,09 тони, додека Хрватска остана без своите резерви на злато.

Според податоците на Народната банка на Србија, од 2013 година, резервите на злато се зголемени за 20,7 тони или 1,1 милијарда евра, а само во последните две години, резервите на Србија се зголемија за 12 тони злато.

БиХ има околу три тони злато под јурисдикција на Централната банка на БиХ, а економистот Игор Гавран изјавува дека би било добро да се зголеми обемот на резерви на злато, бидејќи монетарното злато е најтрадиционална форма на резерви со која централните банки гарантираат вредноста на националната валута, заедно со другите девизни резерви.

Оваа функција ја имаат и златните резерви на Централната банка на БиХ, иако тие сочинуваат само мал дел од вкупните девизни резерви и добро е што ги има БиХ, рече тој за Дневни аваз.

Тој смета дека би било добро да се зголеми обемот на резерви на злато, односно монетарно злато, но не во сегашно време на криза кога цената е секако висока, туку како дел од долгорочна стратегија за подобрување на стабилноста на зголемувањето на вкупните девизни резерви.

„Добро е што не сме во неповолна ситуација како Црна Гора, да ветиме злато како гаранција за задолжување, но исто така и како Хрватска, која набрзина го продаде монетарното злато кога цената беше далеку пониска од денес и со тоа изгуби стотици милиони евра разлика. нејзината вредност е зголемена “, прецизира Гавран.
Според весникот, нема достапни информации дали ќе се зајакне резервата на злато во БиХ.

Latest News

Мицкоски: Јас ви говорам за нов заеднички патриотизам каде рака за рака и од левата и од десната страна на градот ја создаваме заедничката...

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на денешниот митинг во општина Центар пред присутните граѓани рече дека сака да создади...

More Articles Like This