КОЛУМНА НА МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ: КАКО И ДО СЕГА – СДСШпонска

  • May 28, 2017

Си мина конгресот на СДСШиптарска. Партиските органи уште еднаш си избраа нетокму чоек за лидер.
Што можеше да се види од извештаите од конгресот?

milenko1-610x250

Можеше да се види дека во оваа дијагноза, а не партија, нема никакви промени уште од времето на формрањето. Тоа е собир на луѓе со тешка дијагноза на ментално пореметување кои не ги интересира држава, нација, народ, правда, докази, историја, иднина, институции… Оваа дијагноза од организација би да суди, коле, беси без закон, докази, правдина… Оваа дијагноза е иста денеска како и во времето на Панта Марина, Коле Чашуле и Лазар Мојсов – сатрапите на Ченто

Како и до сега во СДСШ се е на флоскули, зборови без дела, ала-бала муабети.

Како и до сега, бараат странски посредници, олеснувачи и тутори за да завладеат (формираат влада) со државата.

Како и до сега повторно соработуваат за гниди и гнаси кој ја предале националната ВМРО-вска опција. Порано тоа беше Борис Стојменов, сега се тоа Љупчо, Љубе и Стојанче.

Како и до сега, “интелектуалците“ им се фашисти пар екселанс: Фрчкоски, Грчев, Орданоски, Милчин…

Како и до сега, се борат за губење на националниот идентитет и интегритет.

Како и до сега, инсистираат за промена на името.

Како и до сега, единствена опција им е да си добијат стопан. Во 40-тите тоа беше Москва, потоа повеќе од половина век тоа беше Белград. Еве сега тоа е Брисел.

Како и до сега сакаат својот народ да ги претворат во стока за колење.

Како и до сега, партјата им е полна со промискуитетни фрикови и муслимански радикални терористи.

Како и до сега, политиката им ја предводат комуњарски метузалеми од типот на Малевски, Митрева, Спасов, Гошев…

Е, ама, КАКО И ДО СЕГА ние сме виновни што им дозволивме да влезат во институциите на државата. Ние им дозволивме 10 години да се слиперси, па сега да букнат. Ние дозволивме Емил Стојменов и Иван Мирчевски да не бидат казнети и одтсранети – дефакторизирани. Ние дозволивме толку години да е шеф на Народната банка Гошев. Ние дозволивме Зоран Димитровски Жоро да е долгогодешен “наш“ уредник на Нова Македонија и Дневник. Ние дозволивме да ни е главен бизнис партнер во доменот на набавка на електрична енергија идниот потпредседател на Владата Кочо Анѓушев. Ние дозволивме неуставно и незаконски имплементирање на платформи од Прибе, потпишување на договори во Пржино, давање мандат и многу пари на СЈО и Јанева. Ние дозволивме да биде пробиен безбедносниот систем во МВР, пред се ДБК и БЈБ. Ние дозволивме радикални СДСШ-овци да се вгнездат во Алфите, да се на надзорните камери во Собранието, да се низ безбедносните органи на државата. И крајно, ние дозволивме шиптарите терористи да не се судат за 4-те Хашки случаи, туку да станат Министри, за одбрана на пример. Ние дозволивме да го загубиме Тачи како сојузник, а да го имаме Али како диво месо.

Ние дозволивме низ Скопје да се осеќаме ко прасе во Техеран.

НИЕ?! Кога пишувам ние, секако не мислам само на партијата ВМРО ДПМНЕ. Не, уште повеќе мислам на НАС кои сме гласале со години за неа. Јас лично ниту сум имал, ниту имам партиска книшка. Од било која партија. Не сум член на ВМРО ДПМНЕ. Но, редовно гласам за таа партија. НИЕ како гласачи и смпатизери со нашето колебливо гласање, и НИЕ како партија и партиски раководители – дозволивме ОВА ДА НИ СЕ ДЕСИ.

Не, не е Заев и неговото друштво со дијагноза виновно. Тие си се борат за власт. Со сите средства. Неморално, нелегитимно – секако. Не, нам не ни се виновни ниту шиптарите. Тие си се борат за својата голема кауза Голема Албанија.

Не, не – НИЕ сме си сами виновни. Колку порано тоа го свариме, толку побрзо ќе биде избришана од лицето на земјата СДСШ.

Но уште од сега, уште од оваа опозициска позиција, треба да е јасно дека ако има некој нов Влатко Ѓорчев да се беси по оградите на СДСШ олигарсите, богаташите и мокниците – тогаш тоа значи дека сите тие зад тие огради ќе треба да бидат процесуирани а имотот конфискуван. Уште од сега треба да се знае дека нема да може партии (Стоиљковиќ, Ѕинго, Амди, Стевче…) да се шлепаат на гласовите, инфраструктурата, теренската работа и активностите на ВМРО. Туку самостојно ќе треба да се изборат за гласови и пратеници со кои подоцна ќе влезат, доколку сакаат, во коалиција. Вака како до сега шлепање за да се лапнат функци да заборават. Уште од сега треба да се знае дали воопшто ќе се има албански партнер, и кој ќе е тој.

Грешките од 10-годишното менаџирање со државата не смеат да се повторат. Не смее пак да се доведеме во ситуација изграденото, стореното, формираното, обновеното, разубавеното да го дадеме на милост и немилост на оние што дојдоа на Конгресот вчера со француски клучеви.

И да, не смее НИЕ како народ да ја повториме грешката од 27. Кога веќе се влегува, се оди до крај и се завршува таа работа еднаш за секогаш. Еднаш пред деценија-и-пол, заради колебливоста на Трајковски и предавствто на Бучковски, не влеговме во Арачиново да го збришеме тоа гнездо еднаш за секогаш. Еве, на 27-ми повторно заради нерешителност не се расчисти кукавичјето гнездо во Собранието.

Ние браќа и сестри немаме друга идеа сем идеата на ВМРО. Ние во Македонија немаме друга опција за гласање на избори сем ВМРО ДПМНЕ. Ние немаме друг лидер, сем оној со најголема доверба – Никола Груевски. Да, во членството и во гласачкото тело има разочараност, голема разочараност. Но, тоа е минлив процес. Тоа е човечко чуство. После тоа чуство следи рехабилитација, мотивација, мобилизација… Следи исправање, соочување со проблемите и непријателот. Следи прочистување на сопствените редови – и, следи БОРБА. Борба која нема да е ниту лесна, ниту кратка, ниту без жртви.

За таква борба бара мажи, а не фуфици. За таква борба бара жени, а не кол герли. За таква борба бара МАКЕДОНЦИ. За таа и таква борба бара луѓе што не можат да бидат притиснати или уценети со снимени разговори. Таа борба бара чисти срца и души.

Сме имале многу окупатори. НАТО е следниот. Ниту еден не ја надживеал Македонија, ниту пак Македонскиот народ.

Името, јазикот, државата се во нас. Внатре длабоков во крвта, срцето, душата, умот. Тој простор е неосвоива тврдина. Нема за тој простор ниту оружје, ниту трупи, ниту пари со кои може да биде совладан. Така било под римско, византиско, турско, бугарско, српско, комуњарско – така е и ќе биде и под џесбејлиевско.

Нема предавање, нема разочарување сестри и браќа Македонци.

Со организација која не е партија ами дијагноза мора со конкретни медицински решенија да се делува. Ја вака медицински лаички предлагам АМПУТАЦИЈА.

Миленко Неделковски
28.05.2017

Фарма Мечкоец

06.24

Претходно «
Следно »