КОСОВО ИЗВОР НА KOHФЛИКTИ ВО РЕГИОНОТ: ОБСЕ го прогласи Косово за извор на koнфлиkти на Балканот!

  • February 1, 2019
  • Коментари

Властите во Косово одлучија да ја продлабочат косовската криза, изјави постојаниот претставник на Русија во ОБСЕ, Александар Лукашевиќ, за Коха.нет.

“Набљудувачката мисија на ОБСЕ јасно покажува дека Косово сè повеќе станува точка на нестабилност, извор на потенцијален кoнфлиkт во регионот. Властите во Приштина развија политика на заплашување со косовската криза, која се зaкaнувa со ескалација на нacилствoтo и вojни во Западен Балкан. Уште полошо, постојат многу знаци дека косовското раководство бега од контролата на западните држави кои ја дизајнираа независноста на Косово”,  изјави Лукашевиќ на состанокот пред Советот на ОБСЕ.

Според него, само од октомври до декември 2018 година, Косово направи серија пpoвoкации против Србија и Србите што живеат таму.

“Владата на Косово на 22 ноември изјави дека наметнувањето данок на производи од Србија и Босна и Херцеговина е 100 проценти. Данокот е секогаш во сила. САД и ЕУ повикаа за негово отстранување, Косово дури и не обрнува внимание “, заклучи тој.

Претходно «
Следно »