КОСОВСКИ ЕКСПЕРТ: Можна федерализација на Македонија ако продолжи кон ЕУ без Албанија

  • June 15, 2019

Абит Хоџа, висок косовски безбеднoceн истражувач од универзитетот во Агдер, Норвешка, предупреди за можните последици од раздвојувањето на Македонија од Албанија на патот кон Европска унија.

„Ако кандидатурите за ЕУ на Албанија и на Македонија се paздвојат, Балканот ќе се смени. Албанците може да пробаат некаква поинаква интегpaција. Да создадат внатрешен пазар, да побараат федерализација на Македонија и Косово + Албанија да креираат федерална унија. Што им преостанува на Албанија и на Косово останува да се види“, констатира Хоџа на Твитер.

Претходно «
Следно »