October 19, 2021, 4:45 pm

КОСТОВ: Брзи корона избори – глупирање на квадрат

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Граѓаните јасно кажаа и порачаа дека не се потрошна (петпаречка, бит-пазарска) стока. Енергично се спротивставуваат на нехуманиот експеримент на Заев – корона избори. И нормално е, не сакаат да бидат експериментални зајаци, во грозниот експеримент – останување на власт на Заев и корона-бандитите од власта. Вошингтон ди-си, Брисел, Парис, Берлин, ЕУ, каде сте, каде загинавте. Да не биде после Истокот врши пропаганда, а Запад спие во зимски сон. Ни недостасуваат вашите добронамерни совети и предлози. Ве молам јавете се! Се работи за живот или смрт. Не се оди во ЕУ со река мртви.

Ете луѓето, македонските гласачи, како и што доликува, први го кажаа својот збор. Не! – за брзите избори на Заев! Институтот при невладината “Habeas corpus“, во периодот од 13 до 16 мај спровел испитување на јавното мислење, во врска со можноста за брзи избори.
Читаме дека е спроведена телефонска анкета (фиксна и мобилна телефонија) и дека при испитувањето се водело сметка за етнографската карта, демографската застапеност, полот и возраста на испитаниците. Резултатите се многу интересни, би рекол и предупредувачки, дури и поучни. Така 74% од испитаниците се против брзи корона избори во време на пандемија од корона вирус. Добро, да кажеме дека само 14% велат може. Изгледа толкава е и поддршката за ненародната власт, предводена од Заев и коалицијата “Можеме“. Е, можете, ама народот ви вели не може така, значи не можете. Море и не смеете. Народот ве опоменува. Да биде по јасно, дури 71% од испитаниците се изјасниле дека нема да излезат да гласаат со маска и ракавици. А дека граѓаните се уште се во страв и се плашат од ова пандемиско чудо, потврдува високиот процент од 68% од испитаниците кои очекуваат ширење на пандемијата ако се излезе на гласање во нерегуларни, ненормални услови.

И сега, што да мислиме? Што да правиме?

Ајде да пробаме вака: Ако во едно демократско општество треба да се слушне гласот на народот и ако од него произлегува целиот суверенитет во државата, тогаш, не гледам што не е јасно. Треба тие што управуваат во име на народот добро да измијат уши, да ги порасчепкаат со чепкалка и добро да чујат што им порачува нивниот врховен господар. Тој што им дал шанса да управуваат со институциите и севкупните состојби во државата и општеството. Ова важи и за меѓународните дејци во Република Македонија, кои нешто како да се подзаспани. Еве им еден конструктивен предлог: Нека скратат од силните средства што ги даваат по разни основи, и водат пропаганда во нашата држава што не се поклопува баш со интересите на Македонија, и нека спроведат тие веродостојно и релевантно истражување на оваа тема и резултатите нека ги обелоденат јавно. Еве да претпоставиме, или да бидеме неверни Томи и да не веруваме на ова истражување. Иако, јас се интересирав, и се уверив во неговата веродостојност, ама ете, нека се направи еден чек, па дури и дабл крос чек, и да видиме дали во меѓувреме граѓаните-избирачи го промениле мислењето.

А чинам најчесно е да постапиме според ова одлучно не на фушерајот и глупирањето и со сета енергија и село рацио да ги одложиме за подобри времиња овие натурени, исхитрени, ама можеби и смртоносни (не дај Боже) избори. Не зборувам на памет, еве, за жал и денес имаме 4 мртви сограѓани од корона вирусот. Ало, Филипче, ова ли е славата што ти ја доделуваат твоите. Со вакви ли лаворики ќе те китат. Свести се, те местат.

Граѓаните јасно кажаа и порачаа дека не се потрошна (петпаречка, бит пазарска) стока. Енергично се спротивставуваат на нехуманиот експеримент на Заев – корона избори. И нормално е, не сакаат да бидат експериментални зајаци, во грозниот експеримент – останување на власт на Заев и корона-бандитите од власта. Вошингтон ди-си, Брисел, Парис, Берлин, ЕУ, каде сте, каде загинавте. Да не биде после Истокот врши пропаганда, а Запад спие во зимски сон. Ни недостасуваат вашите добронамерни совети и предлози. Ве молам јавете се! Се работи за живот или смрт. Не се оди во ЕУ со река мртви.

И после се, она глупирањето на Заев и бандитите од насловот не било глупирање на квадрат. Денешната бројка на починати вели – тоа е глупирање на куб!

Пишува: Сотир Костов

Latest News

Арсовска на средба со претставници од движењето Полио Плус

Независната кандидатка за градоначалник на Град Скопје, Данела Арсовска оствари средба со претставниците од движењето Полио Плус. На средбата,...

More Articles Like This